fbpx

Zakaj morajo biti maščobe vedno na vašem jedilniku?

Vem, da se maščob zelo radi izogibate. Ko stranke pridejo k meni in, ko se pogovarjamo o tem, kaj vse bo potrebno jesti za to, da dosežejo njihove cilje, opazim, da so ravno maščobe tisto najhujše zlo, ki se ga izogibate kot vampir česna. Razen seveda drugi skrajneži, ki maslo v velikih količinah mečete celo v kavo. Kaj je torej prav in kaj narobe?

PREBERI VEČ

Odgovor je precej bolj zapleten, kot se zdi na prvi pogled.

Najprej poglejmo, vaše top 3 argumente proti maščobam:

  • Zaradi njih se bom še bolj zredil/a
  • Zaradi maščob se mi bo povišal holesterol
  • Maščobe mi niso dobre

S temi vašimi argumenti se vsekakor strinjam. Res se zaradi uživanja maščob zredite, AMPAK, zredite se zaradi uživanja prevelike količine maščob in previsokega skupnega kaloričnega vnosa. Res se zaradi maščob lahko poviša holesterol, AMPAK, če uživate dobre oz. nenasičene maščobe namesto nasičenih, se vam holesterol celo zniža. Glede okusa vam ne bom oporekal, bi pa na tem mestu pripomnil samo eno – včasih je potrebno pojesti tudi grenko tableto.

Kot prehranski svetovalec s celostnim pristopom in z večletnimi izkušnjami, vam svetujem, da ne ponavljate napake mnogih mladih deklet in žensk, ki so maščobe popolnoma izločile iz svojega jedilnika. To se na dolgi rok ni izkazalo dobro za njihovo zdravje.

 Namreč, maščobe so:

  • nujno potrebne za pravilno absorpcijo vitaminov A, D, E, K. To pomeni, da četudi zaužijete polno skledo solate z raznovrstno zelenjavo, se ti vitamini brez, da zraven zaužijete potrebno maščobo, vaše telo iz te zelenjave ne bo izločilo vitaminov in jih absorbiralo vase.
  • so hrana za možgane in kot take igrajo pomembno vlogo pri vaših kognitivnih sposobnostih in lahko celo izboljšajo spomin.
  • So pomembni faktor pri produkciji hormonov
  • Vplivajo na vzdrževanje zdrave kože in las
  • Omega -3 maščobe imajo poleg zgoraj naštetega še pomembno vlogo pri celjenju ran, saj vplivajo na strjevanje krvi

Kljub temu, da so maščobe esencialnega pomena za vaše telo, pa vam svetujem uživanje dobrih maščob in izogibanje trans maščobam. Istočasno vam svetujem previdnost pri količini vnosa – imejte v mislih, da, morate, če želite izgubiti odvečne kilograme, v telo vnesti manj kalorij, kot jih porabite, za vzdrževanje telesne teže morate vnesti toliko kalorij, kot jih porabite, 1 gram maščobe pa vsebuje 9 kalorij. Ravno neupoštevanje tega enostavnega in temeljnega pravila pa je krivo za povečano telesno težo veliko bolj kot uživanje maščob v prehrani, kot marsikdo zmotno misli.

ZDRAV UM, ZDRAVO TELO!

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!