fbpx

ZAKAJ MORAMO V JOTI KUHATI TUDI LOVORJEV LIST?

Najboljše kislo zelje, jota, ali repa je tisto, ki je pripravljeno z … ljubeznijo seveda. Ne sme pa manjkati niti tista posebna sestavina …

PREBERI VEČ

Že veš katera?

Ne, ne mislim zelja, niti repe. Tudi brinovih jagod tokrat nimam v mislih, čeprav jih v vse te jedi vedno znova dajemo.

V vse te jedi se da tudi lovorjev list. Tisti, ki je omenjen v naslovu in na katerega si gotovo pomislil že takoj na začetku.

Pa veš zakaj se ga dodaja v te jedi?

Tudi jaz nisem vedel, potem pa sem se lotil raziskovanja, saj me je zanimalo, kaj ima lovorjev list takega, da ga je potrebno dati v vse te jedi, pa čeprav popolnoma vsak recept pravi, da je lovorjev list po kuhanju obroka potrebno zavreči in ga niti po pomoti ne smemo pojesti.

Je torej strupen?

Kaj pa se zgodi, če ga vseeno pojemo? Nič takega, ker več kot očitno ni strupen, saj ga sicer ne bi smeli prekuhavati v hrani, ki jo pojemo.

Zakaj ga torej damo v zelje, če ga potem vzamemo ven?

Iz dveh razlogov.

  • Prvi je ta, da da jedem prijeten vonj in dober okus.
  • Drugi pa ta, da pomaga pri prebavi. Odpravlja strupene toksine iz telesa, čisti črevesje, hkrati pa spodbuja tudi delovanje metabolizma. Ko ga daste v jed skupaj z zeljem, ki je naravni probiotik, pa imate torej dvojno korist.

A to še ni vse.

Lovor ima še številne druge pozitivne učinke. Res, da še nisem slišal nikogar govoriti, da bi prežvekoval lovorjev list, sem pa velikokrat slišal, da si ljudje pripravljajo čaj iz lovorja, saj tak napitek pomaga pri uravnavanju sladkorja in preprečuje razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Poleg tega ščiti in krepi srce, deluje protivnetno in tako pomaga pri vnetju sklepov, zmanjšuje bolečine v mišicah, ter pomaga pri zdravljenju artritisa, ter lajšanju bolečin tistim, ki imajo težave zaradi tega. Tukaj ne pomaga pitje, ampak se iz lovorja in olivnega olja naredi super mazilo, ki pomaga zmanjšati bolečine na občutljivih predelih … verjeli ali ne … tudi bolečine glave.

Lovor je znan tudi po tem, da njegov zvarek v katerega namočite obkladke in jih položite čez prsni koš, zdravi prehlad, lovorjev čaj pa celo pomaga pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov in izboljša videz kože.

Čaj iz lovorjevega lista lahko uporabite tudi kot tinkturo, ki vam bo pomagala, da se znebite prhljaja in pospešite rast las.

Ogromno pozitivnih lastnosti ima ta naš lovorjev list, kajne? Ste si katero izmed naštetih težav z njim že olajšali?

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!