fbpx

ZAKAJ VAM PO ŠPARGLJIH SMRDI URIN?

Če ste se kdaj spraševali, zakaj vam po špargljih smrdi urin, je tukaj odgovor.

PREBERI VEČ

Spremenjen vonj urina v špargljih se pripisuje snovi, ki nosi ime 1,2-ditiolan-4-karboksilna kislina. To je snov, ki med drugim vsebuje žveplo. Po zaužitju špargljev se produkti presnove te kisline sproščajo v urin, ta pa v stiku z zrakom dobi značilen vonj, ki nekaterim smrdi, drugim pa samo neprijetno diši – odvisno od tega, kako to dojemajo.

Takšnega vonja naš urin po zaužitju ostalih živil nima, saj omenjeno kislino vsebujejo le šparglji.

Glede na neprijeten vonj in na visoko zveneče ime, ki ga morda niti ne morete izgovoriti, pa se gotovo sprašujete tudi, če je ta kislina za vaše telo škodljiva?

Naj vas potolažim.

Ni. Niti malo.

A tudi koristna ni.

Je pa v špargljih ogromno drugih koristnih snovi zaradi katerih vam jaz in vsi drugi nutricionisti priporočajo, da jih v sezoni uživate kolikor se le da.

Glede na to, da tik pred poletjem pazite na linijo in se še morda pripravljate na plažo, špargljem v prid govori tudi zelo nizka vsebnost kalorij (ki pa jih, če nanje ne pazite, lahko hitro nadomestite s kakšnimi dodatki s katerimi lahko šparglje pripravite – slanina, sir, parmezan, omaka iz smetane). Tako je, šparglje lahko pripravite na najrazličnejše načine.

A še vedno vam nisem razkril, zakaj bi te zelene poganjke, ki na pogled niso niti najmanj privlačni, pa tudi po okusu marsikomu ne ustrezajo, morali jesti.

Ker so bogat vir vitamina K, folne kisline in železa, vsebujejo pa tudi ogromno prehranskih vlaknin in vitamine iz skupine B.

Šparglji so tudi bogati s folati, ki so pomembna zaščita proti raku, zmanjšujejo pa tudi tveganje za bolezni srca in ožilja.

Ogromna vsebnost kalija da špargljem še dodano vrednost, saj je odličen uničevalec maščobnih oblog. Zato šparglji spadajo med živila, ki imajo nizko ali negativno energijsko vrednost, in, ki za svojo presnovo porabijo večino energijske vrednosti. Zato kar pogumno navalite nanje. A vseeno ne pretiravajte, ker si na ta način ne boste naredili večje koristi. V hujšanje morate vseeno vložiti vsaj malo napora in se premakniti s kavča, saj se boste sicer na otip spremenile v snov, ki bo močno spominjala na pudingast žele – tega pa si gotovo ne želite.

Želite si pa več poželenja. Za to pa so šparglji vsekakor pravi naslov, saj so med drugim tudi močan afrodiziak, ki že zaradi svoje oblike dajejo moškim možganom znak za fiziološki odziv.

Vir:

Pelchat ML, Bykowski C, Duke FF, Reed DR. Excretion and perception of a characteristic odor in urine after asparagus ingestion: a psychophysical and genetic study. Chem. Senses 2011; 36:9-17.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!