fbpx

ZAKISANOST

Pomislite malo, na kaj vas asociira beseda »kislo«? Kisle kumarice? Limona, kivi? Kislo vreme? Kisel nasmeh?

Kaj pa kronična utrujenost, kronično pomanjkanje energije, slabo razpoloženje, mrzli udi, nagnjenost k okužbam, živčna utrujenost, nemir, depresija, agresivnost, motnje pri spanju, nespečnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, slab spomin, suha ali mastna koža, srbečica, izpuščaji, akne, občutljivi zobje (zlasti na sladko in mrzlo), vnetje dlesni, izpadanje las, krhki nohti, mišični krči, vnetno-degenerativne spremembe gibalnega aparata, razne oblike bolečin (išias, revmatizem), skelenje med uriniranjem, nihanje krvnega pritiska, težave s ščitnico? 

Ste tukaj kje zasledili besedo »kislo«?

Niste, pa vendarle je povezava velika.

Težave, ki so naštete zgoraj, so lahko v veliki meri posledica zakisanosti organizma. Gre za porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu, ki nastane zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov, ti pa nastajajo pri presnovnih procesih v telesnih celicah.

Zakisanje telesa ali acidoza vodi v civilizacijske bolezni, kot so alergije, celulit, migrena, revma, putika, diabetes, osteoporoza, motnje v prekrvavitvi organov in tkiv, bolezni srca in ožilja, možganska kap, slab zadah iz ust, obolenja zob, driska, zaprtje, kisel urin, kisel znoj, zmanjšana sposobnost regeneracije celic, pa še bi se našlo.

Če bi želeli sami izmeriti stopnjo zakisanosti telesa, lahko to storite s PH metrom.

Ph metrom? Ja Boban, kaj je pa spet to?”

Točno … predvideval bi lahko, da ga nimate in, da ga za en sam poskus tudi ne nameravate kupiti. Tudi jaz ga ne bi. Zato imam, kot vedno, pripravljen tudi plan B. Se spomnite poskusov v šoli, ko ste uporabljali razne barvne papirčke in z njimi ugotavljali kislost ali bazičnost spojin, oni pa so se potem ustrezno pobarvali? Z njimi se boste poigrali. Pojdite v lekarno in prijazne lekarnarke poprosite za lakmusov papir, ki meri manjša odstopanja od 6,5 do 7,5 pH vrednosti. Potem pa izvedite poskusi. Pazite, da ponoči vsaj 6 ur ne boste šli na vodo, zjutraj se polulajte v lonček, potem pa vanj pomočite lakmusov papir in čez 10 sekund odčitajte vrednost. To počnite sedem dni zaporedoma, nato izračunajte povprečje. Zakaj? Vrednost ph v urinu niha zaradi hrane, ki jo jemo in še nekaterih drugih dejavnikov, zato boste vsak dan dobili nekoliko drugačen rezultat, idealen bo med 6,5 in 7,5.

Če bo rezultat večkrat nižji, kot 6,5, obstaja verjetnost povečanega odlaganja odpadnih kislin.

Smiselno bi bilo, da bi poskušali dvigniti bazičnost (zmanjšati kislost), s tem da:

  • izboljšate prebavo tako, da jeste veliko zelenjave, fermentirano hrano, lahko si pomagate tudi z uživanjem prebavnih encimov, ki pomagajo pri absorpciji ključnih hranil, kot so aminokisline in vitamini,
  • globoko dihate s trebušno prepono, kar čisti telo na celičnem nivoju in izboljša prebavo zaradi zniževanja stresnih hormonov,
  • si privoščite zadostno količino spanca, ki spodbudi naravno čiščenje kislinskih ostankov,
  • jeste čim več bazičnih živil, med katera sodijo avokado, limona, ananas, lubenica, ohrovt, sladki krompir, špinača, česen, čebula, brokoli, zelena, izogibate pa se predvsem procesirani hitri hrani, pa tudi sladkorju in umetnim sladilom, kuhinjski soli, belemu kruhu, soji, ocvrti hrani, čokoladi, alkoholnim pijačam,
  • z redno telovadbo pospešite dihanje in s tem cirkulacijo. Enako, kot pri globokem dihanju boste iz telesa odstranili odvečni, zelo kisel ogljikov dioksid,
  • najti aktivnost, ki bo zmanjšala vaš stres. To je lahko joga, telovadba, branje revij, raztezanje, meditacija, sprehajanje psa, igranje kakšnega instrumenta, pletenje ali preživljanje časa v naravi na vam najljubši način.

Kako pomembno je poskrbeti za ph ravnovesje v telesu, pove tudi naslov knjige, ki jo je napisal dr. Theodor A. Baroody: Alkalizirajte ali umrite.

Upam, da ste članek prebrali v celoti in svoje zakisanosti ne boste zdravili tako, da bi izpustili kislo hrano in jo nadomestili s sladko, saj s tem ne boste rešili svojega problema, ampak boste kvečjemu ustvarili še kakšnega novega.

Viri:

https://zdravplanet.blogspot.com/2011/06/kako-izmerimo-zakisanost-svojega-telesa.html

https://ionizirana-voda.net/zakisanost-telesa.html

http://www.priroda-leci-sve.com/kisele-bazne-namirnice.htm

Dr. Theodor A. Baroody: Alkalizirajte ali umrite

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!