fbpx

Zdrava prehrana: 10 načel zdrave in pravilne prehrane

Pravilno prehranjevanje ugodno vpliva na naše telo in krepi zdravstveno stanje. Da bi ga smeli opredeliti kot “pravilnega”, mora to temeljiti na primerni dieti (dieta je v tem primeru mišljena kot skupek vsakodnevno zaužitih živil), ki mora biti zdrava, uravnotežena in raznolika. Vključevati mora različne skupine živil v pravem razmerju, pri čemer si lahko pomagate s prehransko piramido.

PREBERI VEČ

Zlata pravila zdrave prehrane

  1. Zaužijte več porcij sadja in zelenjave čez dan. To so živila z nizko kaloričnostjo in veliko količino nasitnih vlaknin, bogata z minerali in vitamini, snovmi, ki so dragocene za telo in ščitijo pred boleznimi, kot so tumorji in patologije, ki prizadenejo srce in arterije.
  2. V vsakodnevni prehrani ne smejo manjkati kruh, testenine, riž in žita, osnovna živila, ki zagotavljajo takojšen energetski vir.
  3. V dnevni dieti izmenjujte meso, ribe in jajca, ki vsebujejo živalske beljakovine, nujne za tvorbo mišic.
  4. Redno uživajte mleko, jogurt in sire, ki vsebujejo kalcij in beljakovine visoke biološke kakovosti. Priporoča se uživanje delno posnetih izdelkov.
  5. Omejite porabo začimb, maščob in sladic. Priporoča se uporaba rastlinskih olj, zlasti ekstra deviškega oljčnega olja.
  6. Omejite porabo soli.
  7. Čez dan spijte vsaj 1,5 litra vode. Omejite porabo sladkanih in energijskih industrijskih pijač.
  8. Začnite dan z obilnim zajtrkom in postopno krčite preostale obroke.
  9. Izogibajte se stalnim prigrizkom med obroki (zlasti industrijsko sladkanih in slanih prigrizkov). Pri jutranjem in popoldanskem prigrizku lahko sežete po sadju (lahko je sveže ali sušeno) in jogurtu.
  10. Ne izpuščajte rednih obrokov.

Če se vam zdi, da vse to že veste, ampak se zlatih pravil težko držite in se vam zdi zdrava prehrana naporna, vas vabim, da mi pišite in vam pomagam. Da zaživite zdravo in polno življenje, brez odrekanja!


Z veseljem!

”Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!