fbpx

Zdrava prehrana v restavracijah

Zdravo prehranjevanje je dober način za zdravljenje organizma. Če se želite zdravo prehranjevati tudi, ko jeste zunaj, je tu nekaj nasvetov. Preskočite juho, napolnite krožnik z zelenjavo, odpovejte se kruhu, pozanimajte se, kaj jeste, in izberite hrano z visoko vsebnostjo maščob.

PREBERI VEČ

Poznamo obilo različnih diet, zraven pa spadajo tudi razni miti ter napačne predstave o dietah in veliko prehranskih nasvetov, ki nam lahko pomagajo, na žalost pa tudi škodujejo. Keto dieta, paleo dieta, veganska prehrana, vegetarijanska prehrana, mediteranska dieta… seznam diet in prepričanj, katera je prava, je neskončen.

Na enem koncu obstaja veliko zagovornikov diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, na drugi strani so pristaši diete z veliko ogljikovimi hidrati. Tako velik spekter informacij nas lahko pripelje do zmedenosti, kaj je sploh zdravo, še posebej, ko jemo zunaj.

Kot holistični coach oziroma prehranski svetovalec, ki zagovarja nek celostni pristop, vam bom v tokratnem prispevku pomagal razjasniti vaše ideje oziroma prepričanja o tem, kaj je pravzaprav zdravo in kaj ni, še predvsem, kar se tiče prehranjevanja zunaj vašega doma.

Zakaj je pomembno izbirati zdravo hrano tudi, ko jeste zunaj?

Preden začnem z nasveti, morate najprej razumeti, zakaj se je treba odločiti jesti zdravo. Predlagam vam, da obiščete najbližjo bolnišnico in vprašate bolnike, kako oni živijo oziroma so do sedaj živeli? Vprašajte jih o njihovem načinu življenja. Kakšna je bila njihova izbira hrane in ali bi si želeli spremeniti svoj življenjski stil, če bi imeli priložnost?

Napisati na list posledice uživanja nezdrave hrane na naše telo ni enako kot spoznati trpečega bolnika in z njim sočustvovati. Ta izkušnja vam lahko odpre oči. Na takšen način se boste najlažje pripravili do tega, da boste spremenili svoj način življenja in začeli uživati zdravo hrano.

Zdravstvene težave in bolezni, ki so lahko posledica uživanja nezdrave, predelane hrane, so:
• srčno-žilne bolezni
• artritis
• nevrogenerativne bolezni
• stres, depresija in drugi psihološki problemi
• oslabljen imunski sistem
• osteoporoza
• rak
• kap
• visok holesterol
• visok pritisk
• diabetes
• debelost

Zdravo prehranjevanje je dober način za zdravljenje organizma. Če se želite zdravo prehranjevati:
• omejite uživanje žit, refiniranih sladkorjev in tudi kompleksnih ogljikovih hidratov,
• omejite uživanje fruktoze,
• zelenjavi dajte prednost pred sadjem,
• pijte samo vodo,
• poskušajte z delnim postenjem

Pri postnju  bodite previdni in pojdite “z glavo na zabavo”, postenje namreč ni primerno ravno za vsakogar. Preden se lotite tega, se dobro informirajte in pripravite.

Pravila, ki si jih morate obvezno zapomniti med obiskom restavracije, pa so:

Proaktiven pristop k meniju
Priporočeno je, da si preberete meni vnaprej in ugotovite, katere zdrave obroke imate na izbiro. Nekatere restavracije svoje stranke že v naprej informirajo o hranilnih vrednostih živil na njihovi spletni strani. Na ta način lahko preprosto izberete zdrav obrok.

Vrnite se h koreninam
Tukaj vas ne bom prepričeval, da bodite lovec iz kamene dobe in da si sami ulovite svoj plen. Omejite vnos hrane, ki je postala splošno dostopna zaradi industrijskega kmetovanja. Med to spadajo predvsem mlečni izdelki, žita in stročnice. Izogibajte se, kolikor se le da, vsej problematični hrani in živilom, kot so rafiniran sladkor in ogljikovi hidrati, ki so prisotni v vaših najljubših testeninah, jedeh s sirom in cvrtju.

Ne glede na to, pristaš katere diete ste, je uravnoteženost obroka ključnega pomena. Jaz vam svetujem, da izberete meso, ribe in zelenjavo. V restavraciji poskušajte izbirati jedi z žara, za prilogo bo najboljša izbira zelenjava. V kolikor pa potrebujete malo večjo količino ogljikovih hidratov, pa bo še vedno najbolj “varna” izbira riž.

Preskočite juho
Verjetno ste vsi prepričani, da so juhe zdrave in lahke za želodec. Saj veste, kako pravijo, da je pomembno jesti na žlico? To pa ne bo ravno držalo, ko jemo zunaj, vsaj ne v večini primerov. Namreč v restavracijah so juhe po navadi prave kalorijske bombe, obogatene z maslom, sirom, oljem, raznimi ojačevalci okusov in raznimi kremami za boljši okus in teksturo. Zato juho za voljo svojega zdravja raje preskočite.

Pijte samo vodo ali nesladkan čaj
Izogibajte se vsem sokovom, raznim sladkanim pijačam in alkoholu. Če se ne morete upreti pitju alkohola, sta za večino posameznikov najboljša izbira rdeče vino in temno pivo. Alkohol pokušajte piti v zmernih količinah, ne glede na to, da boste marsikje prebrali, da je vino zdravo. Če alkohola spijemo preveč, bo naš organizem oziroma zdravje prav gotovo trpelo. Negativnih posledic oziroma vplivov na naše zdravje bo veliko več kot pozitivnih. Dan po pitju in maček naj vam bosta motivacija, zakaj se izogibati pitju alkohola.

Napolnite krožnik z zelenjavo
Računanje količine ogljikovih hidratov, beljakovin in vnosa maščobe zna biti utrujajoče. Za vas imam preprostejši napotek, korak v pravo smer bo že slikovita predstava zdravega krožnika. Na zdravem krožniku naj polovico prostora zaseda sveža ali kuhana zelenjava. V drugo polovico pa spadajo viri beljakovin in zdrave maščobe. V vsakem primeru preskočite ocvrti krompirček.

Pozanimajte se, kaj jeste

Če je meni zavajajoč oziroma ni dovolj jasno napisano, vprašajte natakarja, kako je določen obrok pripravljen in kaj vse boste dobili postreženo. Vedno pa lahko tudi prosite za pripravo jedi na bolj zdrav način ali pa kakšno sestavino celo odstranite.

V znanju je moč
Informirajte se vsaj o osnovah, kar se tiče prehranjevanja, katera so manj hranljiva in visoko kalorična živila, katera živila negativno vplivajo na vaše zdravje in počutje ter kakšne so možne zdravju bolj prijazne alternative in izbire, ki vas bodo usmerile k boljši izbiri hrane oziroma obroka.

Uživajte v hrani
Zdrava hrana in užitek ne bi smela biti ločena. Da se izognete nepotrebnemu stresu, izključite besedo dieta in uživajte v hrani, ki jo jeste. Malo spremenite in dodelajte recepte ter poizkusite nekaj novega. Nahranite tako um, kot tudi telo.

Izbirajte hrano z visoko vsebnostjo maščob
Začnite uživati “prepovedano” maščobo. Ne boste se zredili. Dieta z visoko vrednostjo ogljikovih hidratov in nizko vrednostjo maščob za mnoge posameznike ni optimalna rešitev. Seveda tukaj ne mislim promovirati visoko maščobne diete oziroma ketonske diete, ki prav tako ni optimalna za mnoge posameznike, a še vedno sem mnenja, da se maščobam (v kolikor nimate določenih zdravstvenih težav in omejitev) ni treba odpovedovati. Ribe, jajca, avokado, olive naj bodo na vašem krožniku brez kakršnekoli slabe vesti.

Odpovejte se kruhu
V restavracijah s kruhom napolnijo vaše želodčke, še preden začnete z uživanjem v glavnem obroku. In realno vas vprašam: če ste že v restavraciji, kaj ni brez veze in povsem neizvirno, da se bašete s kruhom? To bi lahko počeli tudi doma, pa še veliko ceneje bi vas stalo.

Zaključek

Vključite teh nekaj pravil, ko vstopite v restavracijo, da se vam ne bo treba ukvarjati z raznimi zdravstvenimi težavami ter viškom kilogramov, saj boste tako okrepili svoj imunski sistem, nadzorovali telesno težo, družabno življenje pa še vedno ne bo na udaru.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!