fbpx

ZDRAVILNA ZAČIMBA, KI JO IMAMO DOMA VSI

Ljudje se ločimo na tiste, ki pri kuhanju uporabljajo začimbe … In na tiste, ki jih ne.

PREBERI VEČ

Načeloma velja, da so tisti, ki začimbe uporabljajo, veliko bolj zasedeni s pripravo kosil in večerij za prijatelje, saj si vsi želijo jesti pri njih.

Prav gotovo imate tudi vi vsaj enega takega prijatelja ali prijateljico, čigar kuho naravnost obožujete. In verjemite, da vam ta oseba ne bo nikdar zagotovila, da pri kuhi ne uporablja začimb.

Poznamo različne začimbe, ki so različnih izvorov in, ki se uporabljajo v različnih stanjih. Nastajajo iz semen, korenin, popkov, lubja, smole ali plodov rastlin, uporabljajo pa se v sveži ali v posušeni obliki. 

Veliko začimb je znanih tudi po svoji pestri in razburljivi zgodovini – npr. žafran slovi kot najdražja začimba, piment je poznan kot začimba, ki so jo slučajno odkrili med drugim potovanjem Krištofa Kolumba v novi svet, gorčično seme je prvič postalo gorčica že v kuhinjah starih Sumercev, muškatni orešček pa je znan po tem, da so ga Nizozemci zamenjali za Manhattan, ki je bil takrat njihov.

Začimbe pa niso znane samo po zgodovini, ampak tudi po tem, da jih ima večina zdravilne lastnosti.

Danes razkrivam nekaj zanimivih dejstev o KUMINI, ki je začimba, ki se zelo pogosto uporablja v kuhinji.

Kumino  uporabljamo v zrnu ali pa zmleto. Mleta kumina da zelo dober okus mesu, tista v zrnu pa je odlična v čaju proti napenjanju. Res, da je marsikdo ne mara, ampak ajurvedska medicina in drugi starodavni medicinski sistemi govorijo v njen prid.

Poleg tega o njenih zdravilnih učinkovinah obstajajo tudi dokazi iz sodobne znanosti. Dokazali so namreč, da seme kumine podpira naše zdravje, kar potrjuje njegove številne tradicionalne uporabe.

Gotovo te že zanima kako.

Najbolj znana je po tem, da deluje stimulativno na prebavo. To vemo vsi, ki smo kdaj imeli težave, ko smo bili na počitnicah pri naših babicah.

Njena sposobnost, da stimulira izločanje žolča in aktivnosti nekaterih prebavnih encimov (kot sta maltaza tankega črevesa in tripsin trebušne slinavke, amilaza in kimotripsin) je občudovanja vredna.

Obstaja pa tudi ena zanimiva študija, ki so jo pred leti naredili na podganah. Pokazala je, da dodajanje kumine v hrano, skrajša čas prehoda hrane v črevo za 25 %.

Znanstveniki so ugotovili tudi, da ima kumina antidiabetične učinke tako pri živalih kot pri ljudeh, saj njeno uživanje zmanjša raven sladkorja v krvi na tešče in po obroku (kar so ugotovili v študiji, ki so jo opravili na ljudeh ljudeh), ter izboljša presnovne nepravilnosti, povezane s sladkorno boleznijo, kot je hiperlipidemija (to so ugotovili na študiji, ki so jo opravili na  podganah). Poleg tega so ugotovili še, da znižuje krvni tlak, na način, da izboljšuje dušikov oksid v plazmi in znižuje sistolični krvni tlak. Iz tega lahko sklepamo tudi, da kumina zmanjšuje oksidativni stres in ima kot taka pomembno vlogo, da ščiti pred boleznimi srca.

Čeprav morda kumina ne spada med vaše najljubše začimbe verjamem, da jo boste od sedaj naprej uporabljali bolj pogosto.

Vir: https://www.thepaleomom.com/the-health-benefits-of-spices/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!