fbpx

ŽELIŠ POVEČATI APETIT?

Medtem, ko se nas večina bori s tem, kako izgubiti odvečne kilograme, pa je na tem svetu tudi veliko takih, ki bi si jih želeli pridobiti. Presenečeni bi bili, koliko ljudi se bori s pomanjkanjem apetita, ki je, sploh v primeru bolezni, večja težava kot mislimo, da jo imamo tisti, ki se kar ne moremo nasititi. Tudi v primeru, ko želimo pridobiti mišično maso in kvalitetno trenirati, se pojavi težava pri tem, da ne moremo ali pa nismo navajeni pojesti takšne količine hrane. A kaj lahko storimo takrat?

Kar veliko.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri tem, da povišate svoj apetit.

  1.  ZAČNITE DAN Z LIMETINIM SOKOM, RAZREDČENIM V VODI

Dodajanje limetinega soka, ki ste ga dodali v vodo, bo ustvarilo rahlo kislo raztopino, ki bo spodbudila proizvodnjo HCl in poživila vaš apetit. Poglejmo zakaj:

Živila lahko po pH lestvici razvrstimo kot alkalizirajoča ali kisla. Lestvica pH se meri od 0 do 14, pri čemer 0 do 7 velja za kislo in od 7,1 do 14 za alkalno. Zanimivo je, da čeprav je sok limete kisel, pomaga alkalizirati vaše telo, kar lahko izravna škodljive učinke kortizola, ki razgrajuje mišice.

  1.  PIJTE KALORIJE

Gotovo ste že ugotovili, da uživanje pijač da bistveno manjšo sitost, kot jo imajo polnovredna živila. Če ne verjamete, napravite poskus in zaužijte eno banano in jabolko, ter ugotovite kako siti ste po tem, naslednji dan pa iz tega napravite smoothie in zopet poskusite ugotoviti nivo sitosti.

Razni smoothieji pa so tudi odličen način, da v svojo prehrano vnesete vlaknine – npr. z dodajanjem špinače, raznih semen,…

  1. PRI KUHANJU UPORABITE VEČ SOLI

Res je, preveč soli ni zdrave. A, če nimate apetita in sicer ne morete jesti, je sol tista, ki  izpostavi okus v hrani. Ravno zaradi tega je hrana bolj okusna, vi pa je boste pojedli več, kot bi je sicer. Poleg tega diete, ki vsebujejo več beljakovin ali maščob, povečajo vaše potrebe po natriju, zato ne oklevajte pri njeni uporabi. Seveda pa pretiravanje z njo tudi ni potrebno.

  1. OBOROŽITE SE S CINKOM

V preteklih mesecih, med borbo s Covidom, smo spoznali, kako pomemben je cink za naše telo. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči spremembe okusa in apetita, cink pa je v telesu potreben tudi za tvorbo HCL, ki uravnava prebavo beljakovin. Če imate premalo cinka tako verjetno ne boste uživali v hrani in boste pojedli le toliko, kot vam bo narekoval želodec, pa še to boste posegali le po hrani, ki bo prijetne strukture. Za pomanjkanje cinka v telesu je značilno tudi, da zmanjšuje nivo dopamina in testosterona, kar vodi v pomanjkanje motivacije in v slabšo zmožnost fokusiranja.

  1. ZAGOTOVITE SI DOVOLJ VITAMINA B9 (folna kislina) IN B12

Folna kislina in vitamin B12 sta ključnega pomena za spodbujanje apetita. Folat vpliva na rast celic v prebavilih, ki izločajo hormone lakote, pomanjkanje vitamina B12 pa vodi v slabost, ki poslabša apetit. Pomanjkanje obeh povzroča anemijo, stanje, ki ogroža proizvodnjo energije in vodi v utrujenost ter pomanjkanje apetita.

Najbolj učinkovit način za doseganje optimalne ravni omenjenih vitaminov je uživanje B-kompleksa, ki ga telo lahko uporabi takoj, ne da bi morali iti skozi proces v jetrih in ledvicah, zaradi katerega so ta hranila biološka uporabna. Metilirani folat ščiti tudi pred boleznimi srca in drugimi zdravstvenimi težavami, povezanimi z genetsko mutacijo MTHFR, ki prizadene 40 odstotkov populacije.

  1.  OBNOVITE HCL želodčno kislino

Klorovodikova kislina (HCl) je želodčna kislina, ki spodbuja apetit. Pomaga razgraditi hrano na uporabna hranila. Nizke ravni HCl zmanjšajo sporočilo »lačen sem« v vaših možganih. Prav tako zmanjša vaš apetit po beljakovinah, ker ne morete več učinkovito prebaviti aminokislin v beljakovinski hrani. Ne samo, da to zmanjša količino prehrane, ki je na voljo vašemu telesu, ampak spodbuja rast patogenih bakterij, ki povzročajo zdravstvene težave in lahko povzročijo slabost in pomanjkanje energije.

Želodčno kislino lahko povečate z dodajanjem dodatkov klorovodikove kisline, kot je Ultra HCL (če nimate razjed ali česa podobnega), ali mešanico prebavnih encimov, ki pomaga razgraditi težko prebavljiva živila, kot je npr. fižol, žitarice in vlaknasta zelenjava. Odlično dopolnilo, ki pomaga pri tem pa je tudi VITAGEST (naročite ga lahko TUKAJ)

  1. JEJTE POGOSTO

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so pogosti obroki dobri za hujšanje, raziskave kažejo, da pogosto uživanje poveča apetit in željo po jedi. Pogosto prehranjevanje vodi do višjega skupnega vnosa energije in pospešuje sintezo beljakovin, kar telesu pomaga preživeti več časa v anaboličnem okolju.

Vir:

https://www.poliquinstore.com/articles/seven-best-ways-to-increase-appetite/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!