fbpx

ŽELODEC IN TEŽAVE

Vsak izmed nas se je že vsaj enkrat v življenju srečal s težavami z želodcem. Tisti, katerih težave z želodcem so redke, pa ste res pravi srečneži.

Jaz nisem eden izmed njih. Sam sem se namreč v preteklosti veliko srečeval s tovrstnimi težavami in bolečinami in moram vam povedati, da je vsak dan, ko me ne boli želodec, tako lep dan, da bi najraje vriskal od sreče. Tega seveda ne počnem, saj bi draga mislila, da se mi je odpeljalo, psička pa bi verjetno kar pobegnila k sosedom.

Ampak ravno te težave z želodcem, ki sem jih imel v preteklosti, so posledično krive za to, da o tem, kako jih olajšati, vem zares veliko.

Če te pogosto boli želodec, se moraš najprej zavedati, da bolečina lahko pomeni karkoli:

 • lahko, da si se preveč najedel,
 • lahko, da je tvoj želodec samo malo razdražen zaradi hrane, ki ti ne odgovarja,
 • ali pa je to posledica začimb, ki ste jih zaužili,
 • lahko, da vas peče zgaga (o tem sem pisal v članku o zgagi),
 • lahko imate vnetje želodčne sluznice, ki je lahko akutno ali kronično,
 • v najhujši obliki pa lahko imate želodčno razjedo.

Z nobeno izmed teh težav se ne gre šaliti. Sploh, če so težave ponavljajoče, je to alarm, da moraš pri sebi NUJNO nekaj spremeniti.

Gastritis oz. akutno vnetje želodčne sluznice je ena izmed najbolj pogostih težav z želodcem, ki jih ljudje imamo. Kaže se v splošnem slabem počutju, kot pekoč občutek v želodcu, na pritisk občutljiv želodec, obložen jezik in neprijeten zadah. Včasih se gastritis kaže tudi v neprijetnem spahovanju (podobnem kot takrat, ko se najeste sveže paprike), velikokrat pa se mu pridruži še refluks, kar pomeni, da se želodčna kislina vrača iz želodca skozi požiralnik do ust.

Te težave se pojavljajo zaradi:

 • Prevelikih količin težko prebavljive hrane
 • Preveč začinjene hrane
 • Premalo ali preveč želodčne kisline v želodcu
 • Prekomernega pitja alkohola
 • Prekomernega pitja kave
 • Kajenja
 • Mastne ali pretirano kisle hrana
 • Nerednih obrokov
 • Močnih zdravil
 • Dolge izpostavljenosti stresu

Če so te težave ponavljajoče in trajajo dlje časa z vmesnimi premori, govorimo o kroničnem vnetju želodčne sluznice, oz. kroničnem gastritisu. Ta lahko ob nezdravljenju napreduje tako daleč, da nastane želodčna razjeda ali ulkus. Po domače kar rana na želodcu.

Rana pa lahko nastane tudi zaradi bakterije Heliobacter pylori. (več o tem, kako se je znebiš, preberi tukaj)

Rano na želodcu hitro prepoznaš po tem, da te kako uro po tem, ko se naješ, v predelu želodca pojavi velika bolečina.  Znaki rane na želodcu pa so tudi splošno slabo počutje, pekoč občutek v želodcu, na pritisk občutljiv želodec, spahovanje, refluks, obložen jezik in neprijeten zadah.

V kolikor se težave res pogosto pojavljajo in v hujši obliki, ti svetujem obisk zdravnika. A na začetni točki za svoje zdravje lahko poskrbiš kar sam.

O tem, kako se znebiti zgage sem že govoril. To si lahko prebereš tukaj. Pri ostalih težavah, ki sem jih omenil, pa svetujem kratkotrajno dieto, ki vključuje kuhano in nezačinjeno hrano, prepečenec in zeliščne čaje. V tem obdobju se, četudi si morda od katere izmed teh substanc precej odvisen, odpovej kavi, alkoholu in cigaretom.

Tvoji obroki naj bodo ta čas sestavljeni iz veliko vlaknin, riža, pustega kuhanega mesa, zelenjavne juhe, jabolčne čežane in posušenega sadja. Zelenjava naj bo kuhana na sopari, izogibati pa se je potrebno zelja in kislega zelja.

Če imaš tako rad mlečne izdelke, da se jim ne moreš odpovedati, lahko ješ navadni jogurt in kefir. Ne priporočam pa ti teh živil: sladkorja, bele moke, sladic, svežega kruha, maščob, jajc, težkega mesa, gob, sira, redkvic, morskih sadežev, surovega in kislega sadja, oreščkov …

Skratka – bodi ZELO previden pri tem, kaj boš ta čas jedel. Bolje je, da nekaj dni potrpiš in vztrajni ješ hrano, ki bo pomagala pozdraviti tvoj želodec, ter na ta način vse zgoraj omenjene težave odpraviš na naraven način, kot pa, da deluješ zgolj površinsko in težave samo za nekaj dni omiliš.

 

Naroči Vitagest tukaj:

Za urejeno prebavo

Naroči zdaj

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!