fbpx

Živila, ki spodbujajo izgorevanje maščob

Veliko je govora o pospeševanju metabolizma, zaviranju apetita, izgorevanju maščob, a to se pogosto napačno interpretira. Seveda obstajajo določena živila, ki imajo lahko ob določenih pogojih pozitiven vpliv na izgubo maščobe. A v ozadju je veliko več kot samo to, da jih dodamo v prehrano in pričakujemo, da se bodo maščobe topile same od sebe.

PREBERI VEČ

Ste se odločili za bolj zdrav način življenja ali pa preprosto želite le oblikovati postavo oziroma shujšati? Zdaj, ko je poletje, bi vsi želeli dobro izgledati, kajne? Vam je uspelo v boju z vso tisto trdovratno maščobo? Ste našli recept, kako jo stopiti in se je za vedno znebiti? Ni tako enostavno, kajne? Hujšanje oziroma izguba teže zahteva mnogo več kot le stradanje, štetje kalorij v kombinaciji s pretirano vadbo.

Ali veste, da obstajajo živila, ki spodbujajo  “kurjenje maščob” in so povrh vsega še zelo zdrava? Če boste ta živila dodali v svojo prehrano, boste stopili vso odvečno maščobo in v izjemno hitrem času boste v najboljši formi. Nič, najbolje, da jih kar naštejem in na hitro opišem, kajne? Vaša naloga pa je samo, da ta živila začnete uživati v čim večji meri in rezultat bo zagotovljen. Hmmmm … ste res mislili, da je vse tako enostavno. Živila, ki kurijo maščobo ? Hmmm … mit! No, tukaj sem, da te mite razbijem.

Veliko je govora in napisanega o pospeševanju metabolizma, zaviranju apetita, izgorevanju maščob, na žalost pa se veliko tega namerno in nenamerno napačno interpretira. Seveda obstajajo določena živila, ki imajo lahko ob določenih pogojih pozitiven vpliv na izgubo maščobe. Zopet ponavljam: ob določenih pogojih! Vendar je v ozadju veliko več kot samo to, da ta živila dodamo v našo prehrano in pričakujemo, da se bodo potem maščobe topile same od sebe. Treba je imeti pametno zasnovan načrt prehranjevanja in potem, ko imamo dobro osnovo, dodamo še piko na i. Točno tako, vsa super živila, čaji in dopolnila so le pika na i. Da pa ne boste razočarani, vam bom vseeno naštel šest živil, za katere menim, da bodo imela pozitiven vpliv na izgubo maščobe … iz takšnih in drugačnih razlogov. Naj še dodam, da je spisek živil, ki bi jih sam priporočil pri hujšanju, veliko daljši, ampak danes vam bom naštel naslednje:

Kokosovo olje je po mojem mnenju ena izmed najbolj zdravih izbir, ko gre za maščobe. Je vir srednje verižnih maščobnih kislin, uravnava krvni sladkor in ima pozitiven vpliv na ravni inzulina. Prav tako pozitivno vpliva na naš metabolizem, saj spodbuja delovanje ščitnice. Uživanje kokosovega olja je v veliko pomoč pri izgubi telesne maščobe.

Jagodičevje je polno antioksidantov, odličen vir vlaknin,vsebuje majhno količino sladkorjev. Ima nizek glikemični indeks, torej ugodno vpliva na ravni krvnega sladkorja in inzulina, ter ima majhno kalorijsko vrednost. Ste vedeli, da borovnice znižujejo holesterol in maščobe v krvi?

Jajca so odličen vir kakovostnih beljakovin in maščob, kar nam omogoča sitost dlje časa. Jajčni rumenjak vsebuje vitamine in minerale, kot so folati, železo in vitamini A, biotin,B-12, vitamin D, E in K, ter holin , ki ga vaše telo uporablja za presnovo maščob. Jajca vsebujejo tudi omega 3 maščobne kisline in zdravju prijazne nasičene maščobne kisline, izjemno so bogata z antioksidanti, kot so vitamin A in E, lutein in zeaksantin.

Avokado je bogat vir kalija, vlaknin in kvalitetnih maščob. Ima pozitiven vpliv na nivo krvnega sladkorja ter ugodno vpliva na holesterol in hormone.

Temna čokolada vsebuje magnezij, ki je izjemnega pomena za metabolizem. Prav tako je polna antioksidantov, kvalitetnih maščob in vlaknin, ki bodo vplivale na sitost in normalno delovanje črevesja.

Zeleni čaj povečuje presnovo, blokira nastanek novih maščobnih celic in pospešuje sproščanje maščob iz celic.

Ker želim biti ”fer” do vas in vam iskreno nuditi praktične nasvete, kako se lotiti izgorevanja maščob, vam bom dal še nekaj praktičnih nasvetov, da boste še bolj uspešno prišli do željenega cilja.

Prosim vas, ne štejte kalorij! Ključnega pomena je kakovost hrane, ne kalorije. Zdaj jih bom slišal od vas … Ja kaj pa govoriš? Vsi smo dodobra seznanjeni s pravilom: “Da bi izgubili težo, je treba porabiti več kalorij, kot jih porabimo.” Ni tako enostavno. .. Žal.

Torej, če nek posameznik trenutno vnaša 2000 kalorij na dan in se odloči, da bo zmanjšal dnevni kalorijski vnos za 200 kalorij, ali pa bo le te porabil s povečano aktivnostjo, to pomeni, da bo v 30 dneh ustvaril 6000 kalorij deficita, kar bi moralo imeti pozitiven vpliv na izgubo kilogramov. Pa je res? Je tako enostavno vse skupaj? Mogoče ja, mogoče ne. To je odvisno od mnogih dejavnikov. Na primer, kolikšne so pravzaprav dnevne kalorijske potrebe posameznika, stanje metabolizma itd. Enostavno ne bomo mogli ves čas hujšati z vnosom 1800 kalorij na dan.

Če spremljanje kalorij pri boju z odvečno težo ni pravi pristop, kaj potem je, se zdaj verjetno sprašujete? Medtem, ko so kalorije pri hujšanju do neke mere pomembne, so hormoni veliko bolj. Navedel bom le en praktičen primer, zakaj so hormoni ključnega pomena pri izgubi kilogramovVerjetno ste že vsi slišali za hormon inzulin. Če stalno uživate hrano, ki zvišuje raven inzulina, boste pridobivali na teži. Na drugi strani pa boste s hrano, ki zmanjšuje raven inzulina, težo lažje izgubljali. Kljub temu, da določeni živili vsebujeta natanko isto število kalorij ali celo isto količino gramov beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in vlaknin, bo ključnega pomena pri izgubi teže uživanje tistega živila, s katerim bomo krvni sladkor normalizirali in ravni inzulina znižali. Enak vnos kalorij iz zelenjave ali piškotov bo zelo različno vplival na vaš metabolizem, hormone itd. Poskušajte shujšati z vnosom 1800 kalorij samo iz piškotov!

Praktični nasveti:

Izbirajte živila in obroke, ki imajo nizek glikemični indeks. Polnovredna, nepredelana živila bodo imela pozitiven vpliv na ravni krvnega sladkorja in inzulina, hormona, ki bi odvečno glukozo shranil v telesu v obliki maščobnih celic. Upam, da ste vsi razumeli oziroma, če vse skupaj poenostavim: presežek sladkorja v hrani, višje vrednosti sladkorja v krvi, več sladkorja v krvi, več inzulina, ki ta sladkor uskladišči v obliki maščobe. Živila z visokim glikemičnim indeksom vplivajo na hiter porast ravni krvnega sladkorja in inzulina, kar ustvari idealne okoliščine za skladiščenje nove maščobe.

Uživajte beljakovine, maščobe, vlaknine in zmerno količino ogljikovih hidratov. Ogljikove hidrate le omejite in ne ukinite. Predvsem bodite pozorni na pretirano uživanje škroba. Izbirajte predvsem kvalitetne vire le tega, na primer škrobnato zelenjavo (korenje, rdeča pesa). Najbolj primerno sadje pa bo tisto z nizko vsebnostjo sladkorja.

Vnašajte dovolj kakovostnih beljakovin, saj te prispevajo k izgradnji mišične mase, ta pa dodatno poskrbi za “kurjenje maščob”. Z vnosom beljakovin bomo tudi dlje časa siti in posledično ne bomo posegali po nepotrebnih prigrizkih. Kar je najbolj pomembno, je to, da imajo beljakovine visok termogeni učinek. Kaj pa to pomeni?  Za vsako hrano, ki jo vnesemo v telo, porabimo določen odstotek kalorij za njeno predelavo in pri beljakovinah je ta poraba kalorij največja (okoli 30 %). Kar v praksi pomeni, da s teoretičnimi 100 kalorijami iz 25 gramov beljakovin v telo vnesemo le 70. Ostalih 30 kalorij pa porabimo za njihovo predelavo.

Ne odrekajte se maščobam. Z uživanjem maščob boste pozitivno vplivali na počutje, raven energije se bo dvignila in dlje časa boste siti, kar je bistvenega pomena pri preprečevanju napadov lakote. Nizko maščobne diete so pase. Dobro jutro. Smo leta 2017!

Višja vsebnost vlaknin v prehrani bo prav tako imela pozitiven vpliv na izgubo maščobe. Namreč, dlje boste siti, saj telo potrebuje več časa, da jih prebavi. Tako kot pri beljakovinah telo potrebuje veliko energije za njihovo predelavo, kar dodatno poveča porabo kalorij. Vlaknine pa prav tako ugodno vplivajo na raven krvnega sladkorja, kar je pri hujšanju izjemnega pomena.

Ne stradajte! Pri hujšanju imamo veliko pristopov, stradanje pa definitivno ne prinese nič dobrega. Kateri pa je tisti pravi? Vsak tisti pristop, kjer ne boste občutili nekega pretiranega odrekanja, lakote, hrepenjenja po hrani, nihanj v razpoloženju in energiji, vas bo pripeljal do želenega cilja. Osredotočite se na uživanje kvalitetne hrane v pravih količinah in rezultat bo zagotovljen. Zapomnite si: prazen žakelj ne stoji pokonci!

Začnite počasi in previdno. Saj veste … z glavo na zabavo. Vzemite si čas in v svojo prehrano vnašajte spremembe postopoma. Instant rešitve so obsojene na neuspeh. Zmernost je ključnega pomena.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!