fbpx

ZNAKI, DA NE ZAUŽIJETE DOVOLJ MAŠČOB

Čeprav imajo maščobe v naših jedilnikih precej slab ugled, pa jih naša telesa nujno potrebujejo za normalno funkcioniranje. Če jih v telo vnesemo premalo, se v telesu ne morejo odviti vsi biološki procesi, to pa lahko vodi v razne zdravstvene težave.

Maščobe namreč pomagajo pri absorbciji vitaminov A, D, E in K, ki so topni v maščobah in se brez njih ne morejo absorbirati v telo, kar je enako, kot, če jih sploh ne bi zaužili. Maščobe pomagajo tudi pri celični rasti – maščoba namreč zagotavlja strukturo zunanje membrane vsake celice v telesu, podpirajo zdravje možganov in oči – sploh omega-3 maščobne kisline, pomagajo pri celjenju ran, pri produkciji hormonov in so vir energije.

V naslednjih vrsticah razkrivam, kakšni so znaki, da morda zaužiješ premalo maščob.

1. POMANJKANJE VITAMINOV V TELESU

Omenil sem že, da so maščobe nujne za absorbcijo v maščobi topnih vitaminov – A, D, E in K. Če jih v telesu ni dovolj, lahko v človeškem teles prihaja do cele palete nevšečnosti. Npr:

  • nočna svetloba
  • neplodnost
  • otečene dlesni
  • hitro pridobivanje modric
  • suhi lasje
  • izguba zob
  • depresija
  • bolečina v mišicah

2. POJAV DERMATITISA

Raziskave so pokazale, da je maščoba bistveni del strukture vaših kožnih celic in pomaga vaši koži ohranjati zaščitno pregrado za vlago. Če s hrano ne zaužijete dovolj maščobe, lahko to vpliva na zdravje vaše kože in povzroči dermatitis oz. vneto kožo. Dermatitis, ki ga povzroča pomanjkanje maščobe v prehrani, se pogosto kaže kot suhi, luskasti izpuščaji.


3. POČASNO CELJENJE RAN

Naše telo potrebuje maščobe, da ustvari pomembne molekule, ki kontrolirajo vnetni odziv v našem telesu. Če maščob zaužijemo premalo, lahko to vodi to pojava, kjer se rane počasneje celijo, kot je običajno. To lahko povzroči tudi pomanjkanje vitaminov A in D, kar pa je tudi posledica pomanjkanja maščob v prehrani.

4. IZGUBA LAS

Maščobna molekula, ki se imenuje PROSTAGLANDINS je med drugim odgovorna tudi za rast las. Če v telo dobimo premalo potrebnih maščob, lahko lasje spremenijo strukturo, njeno pomanjkanje pa lahko vpliva tudi na izgubo las in obrvi.

5. POGOSTO ZBOLEVANJE

Če se močno odrekate maščobam, to lahko močno oslabi imunski sistem vašega telesa, kar vodi do bolj pogostih bolezni. Telo namreč potrebuje maščobe, da lahko ustvari molekule, ki stimulirajo aktivnost imunskih celic.

Tisti, ki pazite na vnos kalorij, morda maščobe namerno ne vnašate v telo, saj imajo v primerjavi z ostalimi hranili najvišjo kalorijsko vrednost. Ampak tukaj delate napako. Svetujem vam, da se posvetite temu, da raziščete kakšne maščobe so dobre za vaše telo in katere niso, ter, da tiste, ki so dobre, vključite v vašo prehrano, kalorijskega presežka pa se znebite z odrekanjem rafiniranih sladkorjev, ki jih skoraj vsi zaužijemo preveč.

Vir: https://www.healthline.com/health/fat-deficiency#balanced-diet

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!