fbpx

Jesen na krožniku

S prihodom hladnejšega vremena nam v jeseni velikokrat primanjkuje energije, naša sposobnost koncentracija je nižja, pogostejši pa so tudi glavoboli in nespečnosti. Te težave imajo med drugim svojo rešitev v prehrani – jaz jo poimenujem kar jesen na krožniku.

PREBERI VEČ

Ker so se letni časi v zadnjih letih malenkost zamaknili, imamo srečo, da še v koncu novembra in v začetku decembra lahko uživamo hrano, ki je bila sicer na naših jedilnikih septembra. Najbolj priljubljena in zdrava jesenska živila so vsekakor koruza, buče, kostanji, zelje, grozdje, jabolka in orehi.

Jesenska prehrana je raznolika in polna vitaminov in mineralov, potrebno je le malo več domišljije in kuharskega znanja za pripravo, kot ga potrebujemo pri pripravi poletne hrane, katero lahko le utrgamo na vrtu, umijemo in kar surovo zaužijemo.

Če ste se v zadnjih tednih udeležili kakšne trgatve in še imate na hladnem kak grozd, ga kar pogumno zaužijte, saj grozdje ni dobro samo za vino, ki ga Slovenci spijemo v ogromnih količinah, ampak ima v sebi ogromno vitaminov in mineralov – npr. železo, baker, mangan, ki so zdravi za naše telo, predvsem za kardiovaskularni sistem. Resveratrol, ki se nahaja predvsem v lupini rdečega grozdja, pa je pomemben za zniževanje holesterola in za uravnavanje krvnega pritiska, zmanjšuje pa tudi tveganje za nastanek bolezni srca in pljuč, sladkorne in astme. Njegova pozitivna lastnost je tudi ta, da blagodejno vpliva na težave s prebavo in na razdražen želodec. Zato naj bo rdeče grozdje vsekakor del vašega vsakdana.

Hrana za na okensko polico ali za v lonec?

Priljubljena jesenska jed so tudi buče. Te niso dobre samo za izrezovanje strašnih obrazov konec oktobra, ampak so odličen vir prehrane, zato naj se na vaših krožnikih znajdejo čim več krat. Ker so nizkokalorične in hkrati zaradi visoke vsebnosti vlaknin zelo hranilne, pomagajo pri hujšanju. Visoka vsebnost vitamina A v bučah pomaga izboljšati vid, karoteni, s katerimi so buče ravno tako bogate, pa imajo močan vpliv pri ohranjanju napetosti in mladostnosti kože.

Rabutanje koruze in njena peka?

Vsekakor predstavljajo tisto posebno doživetje za katerega upam, da ga bodo imeli v svojih spominih tudi novodobni otroci in najstniki. Koruza pa ni dobra samo za ustvarjanje nepozabnih spominov, ampak je tudi živilo, ki vsebuje več različnih kartenoidov, lutein, vitamine B, vitamin C, vitamin E, mangan, magnezij, cink, odlikuje pa jo tudi visoka vsebnost beljakovin zaradi česar jo močno priporočam vsem tistim, ki ne uživate veliko mesa. Dobra značilnost koruze na telo se kaže tudi v tem, da znižuje krvni tlak in holesterol v krvi, uravnava nivo krvnega sladkorja in preprečuje slabokrvnost.

Ena izmed najbolj priljubljenih živil hladnega časa so vsekakor kostanji, ki si jih vsi radi privoščimo ob večernem sprehodu skozi mesto. Ampak oni, si pa zaslužijo svoj članek. Preberite si ga na tej povezavi.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!