fbpx

INTERMITTENT FASTING

To je delni post. Nekaj podobnega kot prakticirajo muslimani iz verskih razlogov. To je nekaj s čimer sem se seznanil že pred leti, ko sem imel zdravstvene težave. Vse, kar sem takrat prebral o tem načinu postenja, se mi je zdelo zanimivo, zato sem ga tudi sam za nekaj mesecev preizkusil.

Ste že slišali za intermittent fasting? 

To je delni post. Nekaj podobnega kot prakticirajo muslimani iz verskih razlogov. To je nekaj s čimer sem se seznanil že pred leti, ko sem imel zdravstvene težave. Vse, kar sem takrat prebral o tem načinu postenja, se mi je zdelo zanimivo, zato sem ga tudi sam za nekaj mesecev preizkusil.

Pa je to pravilni način prehranjevanja za vas?

No, predno sprejmete kakršnokoli odločitev oziroma razsodite ali je intermittent fasting zdrav način prehranjevanja in ali je primeren za vas, vas pozivam, da si vzamete 3 minute časa in preberete mojo izkušnjo s tem načinom prehranjevanja, ter poglede na delni post.

Kazalo

1. NAMEN DELNEGA POSTA
2. KAKO DELUJE DELNI POST?
3. BO TEŽKO?
4. POMANKLJIVOSTI
5. POZITIVNI UČINKI
6. KAKO SEM SE JAZ LOTIL DELNEGA POSTA?

NAMEN DELNEGA POSTA

Namen takratnega preizkusa delnega postenja je bil poskrbeti za obnavljanje tkiva in spremljanje sprememb krvne slike. Moram priznati, da v tistih časih nisem občutil nekega izboljšanja kar se tiče samega zdravja in počutja. Pravzaprav bi lahko rekel, da sem se ob takšnem načinu prehranjevanja in ob vseh mojih zdravstvenih težavah počutil še  veliko bolj šibkega in povsem brez energije. Kazalo je, da intermittent fasting ni za mene. Tudi prebavne težave niso izginile.

Ker vedno trdim, da ni vse samo črno-beli svet, je tudi pri delnem postenju povsem enaka zgodba. Kar za mene ni funkcioniralo, ne pomeni, da tudi nekomu drugemu ne bo v pomoč. Namreč, ogromno je različnih faktorjev, ki vplivajo na to ali je nek način prehranjevanja lahko posamezniku v pomoč, ali pa le še dodatno poglobi obstoječe težave.

Sedaj, ko sem zdrav, intermittent fasting prakticiram vsaj 4x tedensko iz različnih razlogov in tudi pozitivnih učinkov na  moje zdravje. Takrat pa sem enostavno moral prekiniti s takšnim načinom prehranjevanja, saj z njim ne bi dosegel želenega cilja, temveč bi le zgrmel v še večji prepad

KAKO DELUJE DELNI POST?

Vemo, da je telo v fazi hranjenja kadar absorbira in prebavlja hrano. Kadar pričnete jesti se začne 3-5 urna faza hranjenja, ko vaše telo prebavlja in absorbira hrano, ki ste jo zaužili.

V tej fazi bo vaše telo težko porabilo maščobo iz telesa kot vir energije, saj je takratna raven inzulina, ki ima velik vpliv na shranjevanje hranil v organizmu, v krvi precej višja.

2. faza se prične po koncu hranjenja, absorbcije in prebavljanja, v njej pa telo več ne procesira hrane. Ta faza traja nekje od 8 do 12 ur od zadnjega zaužitega obroka.

Po njej sledi 3. faza – faza posta. Ker je takrat raven inzulina v krvi precej nižja, bo vaše telo za razliko od prejšnjih dveh faz, veliko lažje porabljalo maščobo za energijo.

Torej, v kolikor želite doseči fazo posta, se morate zavedati, da se le  ta prične šele nekje 12 ur po vašem zadnjem obroku.

BO TEŽKO?

Na začetku vsekakor.

Potrebovali boste nekaj dni, da se boste na post navadili.

Ampak tukaj je nekaj nasvetov glede tega, kako se lotiti delnega posta, ki vam bodo pomagali, da bo prehod nanj čimbolj enostaven.

Najbolj pogost časovni razmik  pri intermittent fastingu je 8 ur uživanja hrane in 16 ur posta.

Od kdaj do kdaj bo trajal vaš interval posta in uživanja hrane je odvisno od vas.

Tukaj ni pravila, vsak posameznik si sam izbere tisti časovni razmik, ki mu najbolj ustreza. Torej, kdaj boste začeli z 8. urnim prehranjevanjem je povsem vaša odločitev, kar je super, saj ga lahko prilagodite vašemu življenjskemu slogu in obveznostim, ki jih imate.

POMANJKLJIVOSTI

Ena izmed  pomanjkljivosti delnega postenja je izpustitev določenih obrokov, zaradi česar je potrebno poskrbeti, da v časovnem obdobju 8. ur nadoknadite ta manjko kalorij, kar pomeni, da boste morali pojesti veliko večje obroke, kot ste jih bili navajeni do sedaj. Ker bo to za marsikoga predstavljalo težavo, lahko takšni posamezniki izgubijo težo. Ali to za njih predstavlja pozitivno posledico ali ne, je zopet stvar posameznika in njegovih ciljev.

Kljub temu, da sem pred leti opustil intermittent fasting, pa sem se ga lotil ponovno.

Razlog zato je preprost. Delni post je enostaven in veliko lažje ga je vključevati v moj vsakdan kot kateri drugi način prehranjevanja, poleg tega pa se odlično obnese pri mojem življenjskem slogu.

Namreč, delni post mi olajša organiziranje mojega dne,  s takšnim postom pa prihranim čas za pripravo obrokov. In zdaj, ko več nimam težav s prebavnim traktom, nadledvičnima žlezama, premajhno mišično maso in premajhno telesno težo, nimam nič proti,  ko izgubim kakšen kilogram telesne teže. Seveda pa so poleg izgube maščobe tudi nekateri drugi pozitivni vplivi na organizem in moram priznati, da so mi le ti veliko bolj pomembni.

POZITIVNI UČINKI

Zagovorniki delnega postenja trdijo da:

  • ima pozitiven vpliv na nadzorovanje apetita in izgubo telesne teže
  • ima pozitiven vpliv na zniževanje krvnega sladkorja
  • ima pozitiven vpliv na zdravje srca
  • ima pozitiven vpliv na podaljšanje življenjske dobe

KAKO SEM SE JAZ LOTIL DELNEGA POSTA?

Zaradi mojega natrpanega urnika s prehranjevanjem začnem ob 12. opoldne in končam ob 20. uri zvečer. Ker v primerjavi z večernimi urami, v prvi polovici dneva brez težav nadziram lakoto, moj večerni obrok ob 20. uri vsebuje več OH kakor tisti ob 12 uri. To mi pomaga, da se telo umiri (zaradi pozitivnega vpliva na korizol) in da bolje (za)spim.

Kljub temu, da delni post za mene deluje super, pa vam vseeno svetujem:

Preden se lotite kakršnegakoli (tudi delnega) postenja, vam predlagam, da se glede tega posvetujete s strokovnjakom oziroma z zdravnikom.

Namreč, nihče si ne želi na poti k zastavljenemu cilju, narediti medvedje usluge.

Za postenje odsvetujem ali pa vsaj priporočam premišljenost vsem:

  • kroničnim bolnikom

  • ljudem, ki imajo težave s ščitnico

  • ljudem, ki imajo težave z nizkim krvnim sladkorjem

  • nosečnicam

  • vsem (še predvsem ženskam), ki imajo hormonske težave

  • vsem, ki imajo težave z žolčnikom

Če na kratko povzamem – intermittent fasting oz. delni post ni zgolj še ena izmed neštetih famoznih oblik dietiranja.

Z delnim postom ne boste spremenili ničesar kar jeste, edino, kar bo spremenjeno, je to, kdaj boste uživali hrano. Tukaj gre za organiziranje  prehrane v časovnem okviru kot vam najbolj ustreza.

Delnega postenja se lahko držijo tako vegetarijanci, vegani, vsejedci itd. Tisti, ki skrbijo za vnos zdravju koristnih živil, kot tudi tisti, ki se niso pripravljeni odreči junk foodu.

Vsekakor pa bi rad še enkrat opozoril: „ Ni vse za vsakogar in povsem enako to velja za delno postenje!“

Če potrebujete nasvet iz prakse ali pomoč pri tem, kako se lotiti, vas vabim, da mi pišete na info@bobanpaukovic.com. Z veseljem vam odgovorim na vaša vprašanja in vam pomagam k boljšemu in bolj zdravemu življenju.


[elementor-template id=”3150