fbpx

NAUČI SE TANKATI PRAVO GORIVO

Si že kdaj ugotovil, kaj se zgodi, če v dizelski avto naliješ bencin? In kaj se zgodi, če narediš obratno? Upam, da ti ne bo nikdar treba, saj to, kar sledi, ni prijetno ne zate in ne za tvoj avto. Še manj pa za tvojo denarnico.

Nekaj podobnega se zgodi z našim telesom, če v njega dlje časa ‘tankamo napačno gorivo’. Ali ga nekaj časa sploh ne tankamo in potem natankamo do polnega. V nobenem primeru si ne delamo usluge, ampak sami sebe počasi uničujemo.

Za razliko od tega pa ljudje, ki znajo svoje telo prav nahraniti, pokajo od dobrega počutja in energije.

Ne skrbi, to ni še en članek, kjer bi veliko povedal o tem, kaj delaš narobe in samo namignil, da moraš stvari početi drugače, ter bi te na ta način napotil k sebi, da bi ti prodal prehransko svetovanje. Nikakor. Prešel bom na konkretna dejstva, ki bodo dala odgovor na vprašanje, kako zadostiš svojim dnevnim potrebam po vseh hranilih. To je namreč eden izmed največjih izzivov s katerimi se vsakodnevno soočamo.

Ker vem, da si že tik na tem, da spremeniš svoj način prehranjevanja in ti je vsaka sekunda, ki jo prihraniš na račun branja pomembna, bom kar prešel k bistvu in vse skupaj zares na kratko povzel.

Pa začniva …

Vsi za to, da naša telesa lahko funkcionirajo, potrebujemo energijo. To dobimo iz hrane, torej iz ogljikovih hidratovbeljakovin in maščob, za normalno funkcioniranje in zdravje pa so potrebne tudi vlaknine, vitamini, minerali in voda.

Vsa ta hranila vsebujejo določeno količino energije.

Ogljikovi hidrati je vsebujejo 4 kcal oz. 17 KJ na en gram, beljakovine ravno tako, maščobe pa vsebujejo 9 kcal oz. 17 KJ na en gram. Veliko energije vsebuje tudi alkohol – kar 7 kcal na 1 gram, a alkohol ne spada med hranila, niti ga ne priporočam v uživanje.

Ljudje imamo različne potrebe po energiji. Na to, kake so naše potrebe, vpliva življenjsko obdobje v katerem se nahajajo posamezniki, stopnja bazalnega metabolizmatelesna aktivnost,… A če pogledamo povprečje – odrasel moški potrebuje med 2500 in 2700 kalorij, odrasle ženske pa cca. 2000 kalorij na dan (razen v primeru, če dojijo – takrat se količina potrebnega vnosa kalorij poviša za 500).

Pomembno je, da se vnos energije čez dan razporedi enakomerno in, da je razdeljen na približno 4 do 5 obrokov, kateri morajo biti uravnoteženi z vsemi hranili. Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač je pravilo, ki ga velikokrat ne upoštevamo. Tudi moje priporočilo je, da naj bo vaš kalorični vnos razdeljen tako, da bo največji delež med kosilom, sledita mu naj zajtrk in večerja, malici pa naj bosta lahki in manj kalorični. Seveda pa seštevek vsega, VKLJUČNO S PIJAČAMI in KAVICAMI, naj ne presega zgoraj omenjenih količin.

Tudi o popolnih porcijah bi lahko pisal na dolgo in široko. Lahko bi vam kompliciral življenje tako, da bi navajal, koliko gramov beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov morate pojesti. A saj veste – v kompliciranem življenju, kot ga živimo, si moramo vse skupaj čim bolj poenostaviti … vsaj tiste stvari, ki si jih lahko. In ena izmed njih je priprava obrokov. Za to, da pripravite popolno porcijo ne rabite tehtnice, ampak le svoje dlani.

”Kaj? Dlani? Kako boš z dlanmi naredil popolno porcijo?” se najbrž sprašuješ in jaz odgovarjam:

Preprosto. Uporabil jih boš za merjenje. Namesto skodelic. In sicer je popolna porcija za moškega zgrajena iz:

– 2 dlani beljakovin, 2 pesti zelenjave, 2 stisnjenih dlani ogljikovih hidratov in 2 palcev maščob.

Popolna porcija za žensko pa iz: 1 dlani beljakovin, 1 pesti zelenjave, 1 stisnjene dlani ogljikovih hidratov in 1 palca maščob. 

Sedaj, ko veš osnove, začni spreminjati svoje prehranske navade. Ne pretiravaj z nobenim hranilom in ga ne izločaj, ravno tako ti ne svetujem dolgotrajnih postov, saj si boš z njimi naredil več škode kot koristi.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!