fbpx

KAKO PRAVILNO NAHRANITI TELO ZA VEČ ENERGIJE IN DOBRO POČUTJE?

Si že kdaj ugotovil, kaj se zgodi, če v dizelski avto naliješ bencin? In kaj se zgodi, če narediš obratno? Upam, da ti ne bo nikdar treba, saj to, kar sledi, ni prijetno ne zate in ne za tvoj avto. Še manj pa za tvojo denarnico.

Nekaj podobnega se zgodi z našim telesom, če v njega dlje časa ‘tankamo napačno gorivo‘. Ali ga nekaj časa sploh ne tankamo in potem natankamo do polnega. V nobenem primeru si ne delamo usluge, ampak sami sebe počasi uničujemo.

Za razliko od tega pa ljudje, ki znajo svoje telo prav nahraniti, pokajo od dobrega počutja in energije.

Ne skrbi, to ni še en članek, kjer bi veliko povedal o tem, kaj delaš narobe in samo namignil, da moraš stvari početi drugače, ter bi te na ta način napotil k sebi, da bi ti prodal prehransko svetovanje. Nikakor. Prešel bom na konkretna dejstva, ki bodo dala odgovor na vprašanje, kako zadostiš svojim dnevnim potrebam po vseh hranilih. To je namreč eden izmed največjih izzivov s katerimi se vsakodnevno soočamo.

Ker vem, da si že tik na tem, da spremeniš svoj način prehranjevanja in ti je vsaka sekunda, ki jo prihraniš na račun branja pomembna, bom kar prešel k bistvu in vse skupaj zares na kratko povzel. Pa začniva …

Uravnotežen-obrok

POTREBE PO ENERGIJI IN HRANILIH

Vsi za to, da naša telesa lahko funkcionirajo, potrebujemo energijo. To dobimo iz hrane, torej iz ogljikovih hidratovbeljakovin in maščob, za normalno funkcioniranje in zdravje pa so potrebne tudi vlakninevitaminiminerali in voda.

Vsa ta hranila vsebujejo določeno količino energije. Ogljikovi hidrati vsebujejo 4 kcal oz. 17 KJ na gram, beljakovine ravno tako, maščobe pa vsebujejo 9 kcal oz. 17 KJ na gram. Alkohol sicer vsebuje veliko energije (7 kcal na 1 gram), a ne spada med hranila, niti ga ne priporočam v uživanje.

RAZPOREDITEV DNEVNEGA VNOSA

Ljudje imamo različne potrebe po energiji, odvisno od življenjskega obdobja, bazalnega metabolizma, telesne aktivnosti itd. Povprečen odrasel moški potrebuje med 2500 in 2700 kalorij na dan, ženske pa cca. 2000 kalorij na dan (razen v primeru dojenja – takrat se poviša za 500). Pomembno je razporediti vnos energije enakomerno čez dan na 4 do 5 uravnoteženih obrokov.

POMEMBNOST URAVNOTEŽENIH OBROKOV

Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač je pravilo, ki ga velikokrat ne upoštevamo. Kalorični vnos naj bo razdeljen tako, da je največji delež med kosilom, sledita mu zajtrk in večerja, malici pa naj bosta lahki in manj kalorični. Seštevek vsega, VKLJUČNO S PIJAČAMI in KAVICAMI, naj ne presega zgoraj omenjenih količin.

Merjenje-porcij

MERJENJE POPOLNIH PORCIJ Z DLANMI

Tudi o popolnih porcijah bi lahko pisal na dolgo in široko. Lahko bi vam kompliciral življenje tako, da bi navajal, koliko gramov beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov morate pojesti. A saj veste – v kompliciranem življenju, kot ga živimo, si moramo vse skupaj čim bolj poenostaviti … vsaj tiste stvari, ki si jih lahko. In ena izmed njih je priprava obrokov. Za to, da pripravite popolno porcijo ne rabite tehtnice, ampak le svoje dlani.

”Kaj? Dlani? Kako boš z dlanmi naredil popolno porcijo?” se najbrž sprašuješ in jaz odgovarjam: “Preprosto. Uporabil jih boš za merjenje. Namesto skodelic.”

Za moškega velja: 2 dlani beljakovin, 2 pesti zelenjave, 2 stisnjeni dlani ogljikovih hidratov in 2 palca maščob. Za žensko pa: 1 dlan beljakovin, 1 pest zelenjave, 1 stisnjena dlan ogljikovih hidratov in 1 palec maščob.

Sedaj, ko veš osnove, začni spreminjati svoje prehranske navade. Ne pretiravaj z nobenim hranilom in ga ne izločaj, ravno tako ti ne svetujem dolgotrajnih postov, saj si boš z njimi naredil več škode kot koristi.


Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem – Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!