fbpx

PRENAJEDANJE S HRANO

Želite shujšati in poskrbeti za odlično formo, pa ne morete nehati jesti in se prenajedate? Ste se že kdaj vprašali, kaj vas sili k prenajedanju? Mogoče je zato kriv stres ali kaj drugega? Mogoče je glavni krivec mehanizem preživetja, ki shranjuje zaloge energije za pozneje oziroma za težke čase.

Prenajedanje ni nič drugega kot primitiven preživetveni mehanizem. Zaužitje več kalorij od potrebnih je našim prednikom omogočalo kopičenje in varčevanje energije v obliki telesne maščobe, ki bi jo telo porabilo v primeru pomankanja hrane in lakote. To je bilo za tiste čase (milijone let nazaj) povsem logično in normalno, danes, v modernih časih, pa takšen način prehranjevanja vodi v debelost in razna obolenja.

Zakaj se potem še vedno nažiramo, kljub vsem informacijam, ki so nam na dosegu roke? Že vrabci na vejah čivkajo, da s takšnim načinom prehranjevanja bolj kot karkoli drugega hranimo oči, čustva in vse to lahko na dolgi rok pripelje le v bolezen. Očitno se naši možgani niso razvili tako hitro kot naš dostop do hrane.

Tukaj je nekaj naravnih načinov, s katerimi lahko ustavite vašo slabo navado – prenajedanje.

URAVNAJTE RAVNI KRVNEGA SLADKORJA

Večina navad, ki nam pomagajo ohranjati zdravo, normalno raven sladkorja v krvi, je dokaj enostavnih in preprostih in ne zahtevajo pretiranega truda. Zdrava prehrana je ključnega pomena za obvladovanje krvnega sladkorja in preprečevanje sladkorne bolezni.

POSKRBITE ZA ZADOSTEN VNOS BELJAKOVIN, VLAKNIN IN MAŠČOB 

Ne bom vam pametoval, da se morate izogibati uživanju ogljikovih hidratov ali popolnoma črtati iz vaše prehrane ves sladkor, temveč, da izbirate najboljše polnovredne vire ogljikovih hidratov in le te uravnotežite z beljakovinami ter maščobami.

Če zaužijete vire beljakovin, vlaknin in zdravih maščob z vsemi obroki, lahko pripomorete k uravnavanju krvnega sladkorja, še posebej, če uživate ogljikove hidrate/sladkor (na primer škrobno zelenjavo, kot je krompir, sadje ali polnozrnato žito). Te upočasnijo absorpcijo sladkorja v krvni obtok, pomagajo pri urejanju apetita, pomembne pa so tudi za vašo presnovo in prebavoČe ne zmorete slediti dieti, jo pač opustite. Raje se osredotočite, da želodec dodobra napolnite z vlakninami, še posebej neškrobnato zelenjavo. Beljakovine in zdrave maščobe pa se bodo dalj časa prebavljale, kar bo zopet pomagalo pri zmanjšanju odvečne želje po hrani, namreč poln želodec ne bo iskal nove hrane.

Ena izmed rešitev je celo ketogena dieta, ki lahko prepreči preveliko sproščanje inzulina po zaužitju hrane in pomaga ustvariti normalno raven sladkorja v krvi. Sicer bi jaz to dieto svetoval v skrajni sili in tako kot vedno pravim, le ta ni univerzalna rešitev za vse ljudi.

IZOGNITE SE TEKOČIM KALORIJAM

Ko ste žejni, spijte kozarec vode. Resda pravijo, da voda ni zaželena ne v kolenu in ne v čevljih, želodec in organizem pa vam bosta zelo hvaležna. Naši predniki niso imeli dostopa do vseh teh različnih vrst gaziranih pijač in sokov za odžejanje. Če pa ne zdržite brez okusa, poskušajte z naravnimi nesladkanimi čaji. Ne pozabite tudi na dejstvo, da lahko tudi alkohol negativno vpliva na krvni sladkor, še posebej bodite pozorni tisti, ki pijete sladkane alkoholne pijače.

PRIVOŠČITE SI ZAJTRK PRVAKOV 

Zelo me žalosti dejstvo, da večina ljudi začne dan z uživanjem navadnega toasta, salame, kosmičev in soka, polnega sladkorja. Ne stradajte vašega telesa pomembnih hranil in ne napolnite krvi z glukozo, namreč to bo le povečalo vašo željo po hrani. Izberite zdrav zajtrk, ki bo vseboval kakovostne vire beljakovin, zelenjave in maščobe.

Z GLAVO NA ZABAVO!

Spremljajte, kaj vnašate v telo. Veliko stvari v življenju ni v vaših rokah, vaše telo in njegovo zdravje pa sta popolnoma pod vašim nadzorom. Zamenjajte osiromašeno in nezdravo hrano za hrano, polno hranilnih snovi. Ko se osredotočimo na to, kaj jemo, je večja možnost, da se odločimo za živila, ki so zdrava. Zato med obroki odložite telefon in ugasnite TV. Spremljajte tudi, kaj zaužijete, zato vam vsaj na začetku uvajanja sprememb svetujem pisanje dnevnika prehranjevanja. Zaupajte mi, šokiralo vas bo, kaj vse ste si zapisali oz. vsakodnevno zaužili. Poskrbite za rednost obrokov.

PREŽVEČITE HRANO

Vsi, ki boste hrano dobro prežvečili, boste verjetno pojedli manj in premišljeno. Počasno prehranjevanje vašim možganom signalizira, da se še bolj zavedajo, kdaj se želodec napolni.

BODITE POZORNI PRI NAKUPOVANJU ŽIVIL 

Nakupujte vedno s polnim želodcem, tako boste lažje poskrbeli za racionalen nakup zares potrebnih živil. V kolikor boste v nakupovalni center prišli lačni, boste nakupovali z očmi ter imeli še večjo čustveno potrebo po določenih živilih. Ta živila pa so v glavnem razni enostavni oziroma hitri viri energije v obliki sladkarij in prigrizkov, polnih nezdravih maščob.

DALEČ OD OČI, DALEČ OD ŽELODCA

Nezdravi hrani in prigrizkom se boste izognili tako, da jih boste odstranili čim dlje iz vašega vidika. Če bodo postavljeni pred vašimi očmi, vas bodo prav gotovo pripeljali do želje po zaužitju.

ZMANJŠAJTE STRES

Stres, čustvene težave, depresija in živčnost so veliki razlogi za prenajedanje. Kronični stres povečuje raven stresnega hormona kortizola, česar pa si nihče od nas ne želi.

Svetujem vam, da poskrbite za vaša čustva in delite vaše težave z ljudmi, ki jim zaupate, prav tako imate na izbiro veliko načinov, s katerimi lahko poskrbite za izogibanje stresu. Poskusite na primer z meditacijo, sprehodom v naravi in vadbo, ki vam bo odgovarjala.

POSKRBITE ZA POČITEK IN KAKOVOSTEN SPANEC

Pomanjkanje spanja negativno vpliva na hormone kortizol, leptin in grelin. Slednji spodbuja tek, medtem ko hormon leptin telesu sporoča, koliko maščobnih rezerv naj shrani. Pomanjkanje spanja aktivira grelin, zato kronično pomanjkanje spanca precej vpliva na prenajedanje in posledično čezmerno telesno težo. Ko so vrednosti leptina nizke, postanemo lačni, pri povišanih vrednostih pa se poveča poraba energije. Pri nespečnežih se čez dan raven grelina močno poveča, vrednosti leptina pa se znižajo, kar spodbuja tek.

Za konec bi vam rad svetoval, da ne nasedate raznim marketinškim trikom in prepričevanjem za nakup čudežnih prehranskih dopolnil. Ni je namreč kapsule, tablete oziroma praška na tem svetu, ki bo spremenila vaš način življenja, ki je po navadi največji krivec za vaše težave. Preden se torej odločite za nakup raznih zaviralcev apetita, fat burnerjev ipd., vam svetujem, da poskrbite za neke osnove in zdrav, normalen način prehranjevanja. Upoštevajte zgoraj naštete nasvete in uživajte nepredelana, protivnetna živila ter poskrbite za vaše telo, dokler še ni prepozno. Saj veste, bolje preventiva kot kurativa. Ne pripeljite vašega organizma do takšnega stanja, ko bo zares potreboval določene tablete oziroma predpisana nujno potrebna zdravila.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem – Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!