fbpx

PREHRANSKA DOPOLNILA

Prehranska dopolnila so izdelki, ki dopolnjujejo običajno prehrano. Trg prehranskih dopolnil je širok, saj so namenjeni številnim potrebam ter vsebujejo različne sestavine. Prehranska dopolnila v nobenem primeru ne smejo nadomestiti zdrave uravnotežene prehrane. Pravilna uporaba prehranskih dopolnil zahteva poznavanje njihove namenskosti in zavedanje, kdaj se k njihovi uporabi sploh zateči.

KAZALO

 1. KAJ SO PREHRANSKA DOPOLNILA?
 2. ZA KAJ SE UPORABLJAJO PREHRANSKA DOPOLNILA?
 3. SESTAVA PREHRANSKIH DOPOLNIL
 4. KDAJ POTREBUJEMO PREHRANSKA DOPOLNILA?

KAJ SO PREHRANSKA DOPOLNILA? 

Prehranska dopolnila so opredeljena kot živila, ki so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane in predstavljajo koncentriran vir hranilnih snovi, kot so vitamini in minerali, ali druge snovi, zlasti s prehranskim ali fiziološkim učinkom.

Prehranska dopolnila so na voljo v obliki tablet, šumečih tablet, kapsul, gumijastih bombonov, praškov in raztopin. So izdelki za prosto prodajo, ki se tržijo v lekarnah, v drogerijah in trgovinah.

ZA KAJ SE UPORABLJAJO PREHRANSKA DOPOLNILA?

Prehranska dopolnila služijo dopolnitvi redne prehrane v primerih, ko nam primanjkuje hranil zaradi njihovega zmanjšanega vnosa ali morebitne večje potrebe. Lahko se uporabljajo za pomoč pri prehrani (dodatki za nizkokalorične diete, vegetarijance ali vegane). Lahko nudijo učinkovito podporo telesnim funkcijam v določenem obdobju intenzivne in stresne dejavnosti (športni dodatki, dodatki za spomin itd.). Potrebno je zavedanje, da se odziv na vnos prehranskih dopolnil razlikuje od posameznika do posameznika.

SESTAVA PREHRANSKIH DOPOLNIL

Poglejmo si najbolj razširjene zakonsko dovoljene sestavine prehranskih dopolnil.

 • Vitamini: A, B (B1, B2, niacin, pantotenska kislina, B6, folna kislina in B12), C, D, E in K
 • Minerali: kalcij, magnezij, jod, železo, baker, cink, mangan, natrij, kalij, selen, krom, molibden, silicij, bor, fluorid in klori
 • Aminokisline: valin, levcin, izolevcin, arginin, karnitin, cistein itd. V večini primerov se omenjene aminokisline nahajajo v obliki soli ali derivatov in ne v čisti obliki
 • Omega maščobne kisline: prehranska dopolnila v glavnem vsebujejo bistvene omega-3 maščobne kisline. Te lahko nastopajo v kombinaciji z omega-6 maščobnimi kislinami ali ne. Pomanjkanje slednjih je na splošno redko.
 • Prebiotiki in probiotiki: se uporabljajo za aktiviranje ravnovesja črevesne bakterijske flore, ki se lahko spremeni zaradi stresa in jemanja zdravil 
 • Zelišča, izvlečki in drugi rastlinski pripravki: zelišča in njihovi derivati se spreminjajo glede na vrsto izdelka in njegove uporabe 
 • Druge aktivne snovi, ki niso vključene v zgornje kategorije: npr. koencim Q10, pa tudi nekatere vrste encimov, fitosterolov, flavonoidov, fosfolipidov, melatoninov, itd.

KDAJ POTREBUJEMO PREHRANSKA DOPOLNILA?

Prehranska dopolnila postanejo koristna, ko se dnevni vnos hranil ne more zagotoviti izključno s prehrano. Različne okoliščine, kot so intenzivna telesna aktivnost, posebne prehranske potrebe, ali pa omejitve v prehrani zaradi alergij ali bolezni, lahko pripeljejo do pomanjkanja določenih hranil. V takih primerih lahko prehranska dopolnila igrajo ključno vlogo pri ohranjanju ravnotežja in zagotavljanju telesu potrebnih snovi. 

V primeru, da se soočate z izzivi glede prehrane ali razmišljate o vključitvi prehranskih dopolnil, sem vam na voljo za strokovno svetovanjePošljite povpraševanje še danes na: info@bobanpaukovic.com. 

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem – Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!