fbpx

NAJBOLJŠI VITAMINI ZA ŽENSKE

Drage moje dame, kljub temu, da se zelo trudite ohranjati mladosten videz, pravo telesno težo in se zdravo prehranjujete, se lahko zgodi, da v telo ne vnašate zadostne količine vitaminov, ki so za vas, vaše zdravje, izgled in počutje, izjemnega pomena. Vas zanima, na vnos katerih bi morale biti še posebej pozorne?

Z vsakodnevnim uživanjem hrane bi morali poskrbeti tudi za zadosten vnos pomembnih mikrohranil kot so vitamini, minerali in antioksidanti. Na žalost pa s starostjo in predvsem konzumiranjem živil, ki imajo nizko hranilno vrednost, vedno težje poskrbimo za vnos pravih oziroma potrebnih vrednosti teh mikrohranil. Torej, vedno težja je naloga poskrbeti za vnašanje zadostnih količin teh mikrohranil, kar pa potem negativno vpliva na naše počutje in zdravje.

Tokratni prispevek sem namenil vsem damam, ki se že na splošno v večini primerov izjemno trudijo, da bi se zdravo prehranjevale in so zelo osredotočene na preprečevanje staranja organizma, povečevanje energije in ohranjanje dobrega zdravja ter počutja. Določeni vitamini in minerali pomagajo te zastavljene cilje lažje dosegati, zato so ravno ženske ene največjih potrošnikov in zvestih strank, ko gre za uživanje in nakup raznih mikrohranil v obliki prehranskih dopolnil.

Kazalo 

1. PREHRANSKA DOPOLNILA ZA ŽENSKE

2. ANTIOKSIDATIVNI VITAMINIA (A, C IN E)

3. VITAMIN D3

4. VITAMIN K 

5. B VITAMINI, VKLJUČNO S FOLATI

6. KAJ LAHKO STORITE, DA PREPREČITE POMANJKANJE VITAMINOV?

PREHRANSKA DOPOLNILA ZA ŽENSKE

Vitamini in minerali v obliki kapsul in praškov so v določenih situacijah dober način za oskrbo organizma z mikrohranili, ki jih ne uspemo zaužiti na drugačen način. Vendar menim, da se prehranska dopolnila v zadnjem času uživajo v pretiranih količinah, ter da je vloga le-teh popolnoma spremenjena. Prehransko dopolnilo že samo po sebi pove, da gre za dopolnilo in ne osnoven vir hranil. Moje mnenje in nasvet vsem vam je, da predvsem poskrbite za zdrave temelje in močne osnove, ter potem naprej gradite in se posvečate pomanjkljivostim. Poskrbite za zadosten vnos vseh hranil z uživanjem kakovostnih živil, prehranska dopolnila pa dodajajte le v primerih, ko telesu ne zagotovite zadostnih količin teh hranil iz zaužitih živil, ali pa v primeru večjih naporov oziroma v kolikor imate določene zdravstvene težave. V vsakem primeru pa ne bodite sami svoj mojster in zdravnik, temveč se o jemanju prehranskih dopolnil in njihovih stranskih učinkih posvetujte s strokovnjakom.

Torej, drage moje dame, kljub temu, da se zelo trudite ohranjati mladosten videz, pravo telesno težo in se zdravo prehranjujete, se lahko zgodi, da v telo ne vnašate zadostne količine vitaminov, ki so za vas, vaše zdravje, izgled in počutje, izjemnega pomena. Verjetno pa vas zanima, kateri so tisti vitamini, ki pogosto primanjkujejo ženskam in na vnos katerih bi morale biti še posebej pozorne?

Da se razumemo, vsi vitamini so nujno potrebni za vas in za normalno delovanje vašega organizma, spodaj pa bom izpostavil le tiste najbolj kritične, na vnos katerih bodite še toliko bolj pozorne.

ANTIOKSIDATIVNI VITAMINI (A, C IN E)

Maščobo topni antioksidanti se borijo proti oksidativnem stresu, ki ga povzročajo prosti radikali in kar je osnovni vzrok staranja in številnih bolezni, ki vplivajo na srce, oči, kožo in možgane.

Vitamina A in E na podoben način prispevata k ohranjanju zdravih celic in preprečevanju mutacije le teh ter rasti tumorjev. Znana pa sta tudi potem, da blagodejno vplivata na zaščito kože pred znaki staranja in nastankom kožnega raka. Uživanje nizkih vsebnosti teh vitaminov pa je tudi eden izmed dejavnikov tveganja za starostno degeneracijo makule in katarakte pri starejših ženskah.

Z uživanjem izjemno antioksidativnih živil, kot sta na primer sadje in zelenjava, zlasti pa temno zelena zelenjava (špinača), boste na najlažji način organizmu priskrbeli zadostno količino zaščitnih antioksidantov, kot sta vitamina A in E. Te vitamine, ki so topni v maščobah, moramo vnašati v organizem s hrano, saj jih naše telo ni sposobno samo proizvesti.

VITAMIN D3

Vitamin D lahko pridobite iz določenih živil, kot so jajca, nekateri mlečni izdelki in nekatere gobe, veliko večino vitamina D pa lahko dobimo predvsem z izpostavljenostjo soncu. Tako moški kot ženske so izpostavljeni tveganju za pomanjkanje zalog vitamina D v telesu, saj vedno več ljudi preživi veliko večino svojega časa v zaprtih prostorih in skrbno nosi oziroma poskrbi za zaščito pred soncem, ko so na prostem.

Poskušajte biti izpostavljeni sončni svetlobi vsaj 15-20 minut dnevno. V hladnejših mesecih ali pa ko enostavno ne preživite zadosti časa na prostem, razmislite o vitaminu D v obliki dopolnila, saj boste tako poskrbeli, da se zaloge tega vitamina v organizmu ne izpraznijo.

Vitamin D3 je pomemben za zdravje kosti in skeleta, normalno delovanje možganov, preprečevanje motenj v razpoloženju in hormonsko ravnovesje. Lahko vam pomaga tudi pri zmanjševanju vnetij in zadostne količine tega vitamina v organizmu lahko pomagajo preprečiti oziroma zmanjšati možnosti za nastanek srčnega infarkta ali možganske kapi.

VITAMIN K 

Vitamin K je izjemno pomemben za izgradnjo in vzdrževanje močnih kosti, strjevanje krvi in preprečevanje nastanka bolezni srca.

Pomanjkanje vitamina K je pogostejše pri ženskah, ki ne uživajo zelenjave ali mlečnih izdelkov, tistih, ki so dlje časa uporabljale antibiotike in tistih, ki trpijo zaradi različnih črevesnih težav, ki vplivajo na absorpcijo.

Vitamin K1 se nahaja v razni zeleni zelenjavi, medtem ko se vitamin K2 nahaja v mlečnih izdelkih. Najboljši način za preprečevanje pomanjkanja vitamina K  je uživanje veliko različnih vrst zelenjave, vključno z zeleno listnato zelenjavo, na primer brokolijem, prav tako pa ne pozabite vaše krožnike obogatiti z ribami in jajci.

B VITAMINI, VKLJUČNO S FOLATI

Vitamini B, vključno z vitaminom B12 in folatom, so pomembni za metabolizem ter preprečevanje utrujenosti in krepitev kognitivnih funkcij. Ti vitamini pomagajo pri celičnih procesih, rasti in porabi energije, so izjemnega pomena pri nastanku rdečih krvnih celic, pomagajo pa tudi zaužite kalorije spremeniti v uporabno “gorivo”. Folat je ključnega pomena za zdravo nosečnost, razvoj ploda in preprečevanje okvar pri le tem, saj pomaga pri izgradnji otrokovih možganov in hrbtenjače. Zato je pomanjkanje folatov izjemno nevarno za nosečnice.

Vitamine skupine B boste dobile z uživanjem živalskih proizvodov, kot so jajca, ribe, meso in jogurt. Starejše ženske, tiste z anemijo, veganke in vegetarijanke, pa morajo sodelovati z zdravnikom, da bi se prepričale, da telo oskrbijo z dovolj vitaminov B, saj so te naštete skupine žensk v največjem tveganju za nastanek pomanjkanja.

Živila, ki so še posebej kakovosten vir folatov, so špinača, zeleno listnata zelenjava, melone, fižol, beluši in agrumi.

Na tej točki vam želim dati enega najbolj koristnih nasvetov oz. opozoril. Vse ženske, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov uživate folno kislino v obliki prehranskega dopolnila, bodite pozorne, ali je to uživanje sploh nujno oziroma smotrno. Prosite zdravnika, naj vam pregleda vrednosti folne kisline v krvi in na podlagi izvidov določi, ali je jemanje dopolnila priporočeno oziroma nujno. Ko se boste odpravile v lekarno, zahtevajte, naj vam dajo dopolnilo s folatom in ne sintetično obliko folne kisline.

Verjetno se vam ob branju tega prispevka poraja vprašanje, ali ste ženska, ki je v nevarnosti za nastanek pomanjkanja določenih vitaminov? Na zadosten vnos vitaminov bodite pozorne predvsem vse tiste, ki uživate velike količine predelane hrane, ki je osiromašena mnogih hranil, vse, ki uživate premajhne količine zelenjave in sadja, ali pa ste veganka, vegetarijanka, v starejši življenjski dobi, noseči, imate določene zdravstvene težave ali pa enostavno podhranjena.

KAJ LAHKO STORITE, DA PREPREČITE POMANJKANJE VITAMINOV?

Poskrbite za redne obroke, ki bodo sestavljeni iz kakovostnih ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Poskrbite za zadosten vnos zelenjave in tudi kakšnega kosa sadja. Poskušajte se odreči vsem praznim kalorijam in živilom, ki vam prinesejo več škode kot koristi. Preden posežete po prehranskih dopolnilih, najprej poskrbite za urejeno in uravnoteženo prehrano ter se s kredibilnim strokovnjakom posvetujte o tem, ali je uživanje dopolnil za vas sploh potrebno oziroma nujno. Poskrbite pa tudi za nakup visoko kvalitetnih dopolnil, ki vam bodo dejansko pomagala in ne ogrožala vašega zdravja.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem – Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!