fbpx

ZDRAVJE JETER IN PREHRANA

Brez jeter je nemogoče imeti pravilno delujoč metabolizem, zdravo cirkulacijo, uravnotežene hormone, čisto kri in dobro prebavo. Imate simptome, kot so napihnjenost, zaprtje, utrujenost in hormonsko neravnovesje? Potem je morda čas za čiščenje jeter.

Pomlad že trka na vrata in verjetno razmišljate, da bi se v obdobju “spomladanskega čiščenja” lotili tudi razstrupljanja telesa. Že takoj na začetku vas želim opozoriti, da je nemogoče pričakovati, da bo enomesečna dieta ali neka hitro intenzivna detoksifikacija organizma odpravila vse težave, ki ste si jih nakopali skozi vsa leta napačnega prehranjevanja in z načinom življenja, ki je na vaš organizem in vaše zdravje pustil negativne posledice.

Je vse, kar ste slišali in prebrali o razstrupljanju in detoksifikaciji resnično? Ali sploh obstaja nekaj takega, kot je razstrupljanje? In če obstaja, kaj pravzaprav to je? Danes se bom posvetil pisanju o izjemno pomembnem organu, ki je med drugim zadolžen za razstrupljanje našega organizma. Vas zanima, kako okrepiti in izboljšati delovanje vaših jeter? Potem berite dalje.

KAZALO

1. KAKŠNO FUNKCIJO OPRAVLJAJO JETRA?

2. ALI SE ZAVEDATE, KAKO PAMETEN ORGAN SO VAŠA JETRA?

3. KAKO OČISTITI JETRA?

4. UPORABITE DODATKE ZA BOLJŠE DELOVANJE JETER

KAKŠNO FUNKCIJO OPRAVLJAJO JETRA?

Jetra so največji organ za presnavljanje in čiščenje odpadnih snovi iz našega organizma. Opravljajo ogromno funkcij, od presnovnih nalog do čiščenja krvi in nevarnih snovi, ki pridejo v jetra preko krvi. Kot največja žleza telesa dnevno proizvedejo skoraj liter žolča, ki ima nalogo, da v črevesju razgrajuje maščobe. Jetra vse delce hrane spreminjajo tako, da jih lahko celice uporabijo, poleg tega pa so jetra tudi mesto razkrajanja postaranih rdečih krvnih telesc, hormonov in krvnih beljakovin.

Preden kri z vsemi hranili pride iz črevesja do preostalih delov telesa, potuje preko jeter. Poleg hranljivih pa so v krvi tudi škodljive snovi (strupi, balast, bakterije, ojačevalci okusov, umetna sladila, konzervansi, barvila, alkohol, zdravila ..). Vse te snovi gredo skozi naša jetra, in če jih naša jetra ne zaznajo in izločijo, lahko predstavljajo ogromno škodo za naš organizem. Številni toksini oz. organizmu nevarne snovi se torej v jetrih “spremenijo” v nenevarne. Za to so zadolžene Kupfferjeve celice, ki uničijo in odstranijo te strupene snovi. Toksine deaktivirajo tako, da jih, kot sem že zgoraj napisal, spreminjajo v manj strupene snovi, ali pa jih “popredalčkajo” tako, da jih naše telo lažje izloči skozi žolč. Jetra pa lahko toksične snovi paralizirajo in jih ovijejo v vodotopno snov, ki jo potem lažje izločimo (skozi urin).

ALI SE SPLOH ZAVEDATE, KAKO PAMETEN ORGAN SO VAŠA JETRA?

V jetrih se nahaja ogromno jetrnih celic, ki jih deli prazen prostor. Skupaj s temi majhnimi prostorčki se ustvari nekakšno sito, skozi katero teče kri. To “sito” v jetrih pa ima pravzaprav funkcijo, da zaznava in izloča toksične snovi iz našega krvnega obtoka. Naloga jeter je, da vse te škodljive snovi skupaj z žolčem odpravi v debelo črevo, kjer se skupaj z blatom izločijo iz telesa.

Jetra so za nas izjemnega pomena, saj opravljajo tri pomembne naloge: razgradnjo, skladiščenje in razstrupljanje. Ali ste vedeli, da je ta neverjetni organ pravzaprav edini v telesu, ki ima sposobnost regeneracije oz. samoobnavljanja? Neverjetno dejstvo je, da celo, če so posamični deli jeter popolnoma uničeni, si lahko popolnoma opomorejo, brez kakršnih koli posledic.

Jetra med drugim:
– čistijo kri in odstranijo ali ponovno predelajo odpadke, strupe in bakterije,
– so proizvodni obrat za 95 % krvnih beljakovin,
– predelajo vso hrano, ki jo absorbirajo iz črevesja, preden preide v krvni obtok,
– pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi,
– skupaj z vranico so pomembni krvni rezervoar,
– proizvajajo in izločajo žolč,
– presnavljajo ogljikove hidrate,
– glukoneogeneza (tvorba glukoze iz nekaterih aminokislin, laktata ali glicerola),
– glikogenoliza (tvorba glukoze iz glikogena),
– glikogeneza (tvorba glikogena iz glukoze),
– razgradnja inzulina in drugih hormonov,
– v jetrih se presnavljajo tudi lipidi,
– sintetizira se holesterol,
– nastajajo trigliceridi (maščobe),
– v jetrih nastajajo koagulacijski faktorji I (fibrinogen), II (protrombin), V, VII, IX in XI, pa tudi protein C, protein S in antitrombin,
– razgrajujejo hemoglobin (njegovi presnovki so žolčni pigmenti), toksične snovi in večino terapevtskih učinkovin,
– pretvarjajo amonijak v sečnino,
– v jetrih se skladiščijo številne snovi (glukoza v obliki glikogena, vitamin B12, železo in baker),
– v prvem trimesečju nosečnosti eritrociti zarodka nastajajo v jetrih.

KAKO OČISTITI JETRA?

UŽIVAJTE PROTIVNETNA ŽIVILA
Prehrana z nizko vsebnostjo sladkorja, ki je polna živil z visoko vsebnostjo vlaknin, je ključnega pomena za podporo vašim jetrom. Velike količine antioksidantov in vlaknin lahko celo spremenijo poškodbe jeter in njihove bolezni. Ko jetra ne morejo odstraniti škodljivih snovi, lahko imunski sistem zaznava te naraščajoče ravni toksinov kot resno grožnjo, ki povzroča vnetja in temu lahko sledijo avtoimunske reakcije. Alergije na hrano in sindrom razdražljivega črevesja pa so tudi pogosto povezani z nesposobnostjo normalnega delovanja/razstrupljanja jeter.
Katera so najboljša protivnetna živila, ki spodbujajo delovanje in zdravje jeter?

Kisla in grenka živila
Grenkoba je običajno znak, da so prisotni koristni encimi, ki hranijo jetra in tudi druge prebavne organe (radič, rukola, regrat itd.).

Probiotična živila (kombucha, kefir, fermentirana zelenjava).

Uživajte zelenjavo, ki prispeva k zviševanju ravni glutationa – “kralja“ antioksidantov, ki je izjemno pomembna sestavina pri uničevanju prostih radikalov v telesu. Rad pa bi izpostavil dejstvo, da naš organizem težko absorbira glutation iz hrane, zato je večina prehrambenih dopolnil, ki ga vsebujejo, skoraj povsem neuporabnih.

Uživajte spodaj našteta živila, ki vsebujejo glutation ali snovi, iz katerih nastane in na naraven način povečajte količine glutationa v telesu. Pri njegovi tvorbi lahko pomaga redno uživanje svežega česna, čebule, brokolija, zelja, cvetače, ohrovta, špinače, blitve, buč, ekstrakta pivskega kvasa, avokada, jeter, lubenice, arašidov, špargljev, paradižnika, surovega mleka, jajc in mesa. Veliko večji delež se nahaja v svežih živilih, saj glutation pri nadaljnji obdelavi oksidira.

Sirotkine beljakovine
Hladno predelane sirotkine beljakovine so najboljši vir aminokislin, ki so potrebne za nastanek glutationa v našem telesu. Snov glutamilcistein najdemo v sirotki in ima močan vpliv na raven glutationa. Zaradi drugih snovi, prisotnih v sirotki, slednja pripomore tudi k optimalnemu okolju za nastanek glutationa. Rad bi vas opozoril, da ne kupujete poceni sirotke v prahu, polne aditivov, gostil in umetnih sladil, temveč poskrbite za to, da boste v svoje telo vnašali kakovostne sirotkine beljakovine, ki ne vsebujejo hormonov, kemikalij in sladkorja.

Za tvorbo glutationa je izredno pomemben tudi proces metilacije, ki je odvisen od številnih dejavnikov, še posebej pa od zadostne količine vitaminov B6 in B12 ter folatov v telesu.

Klorofil (alga klorela, ječmenova ali pšenična trava)
S temi živili boste pomagali jetrom odpraviti škodljive snovi, kot je na primer dioksin, hkrati pa dvignili raven antioksidantov, kot je na primer superoksid dismutaza.

Križnice lahko povečajo proizvodnjo prebavnih encimov, imenovanih glukozinolati, beljakovine, ki pomagajo pri razstrupljanju jeter in povečajo sposobnost jeter, da iz krvi izločijo rakotvorne snovi in težke kovine. Družina križnic vsebuje dušikove spojine – indole, ki zmanjšujejo tveganje za nekatere vrste raka, saj te spojine poskrbijo za odpravo rakotvornih snovi iz telesa.

Zelišča (kurkuma, koriander, peteršilj in origano) so odlična za povečanje proizvodnje glutationa in tudi za zmanjšanje vnetja. Zelo močni okusi in aromatični vonji zelišč so znak koristnih eteričnih olj v nekaterih zeliščih. Kurkuma vsebuje kurkumin, spojino, ki pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, izboljšuje cirkulacijo in preprečuje kopičenje toksinov. Druga zelišča uravnavajo pH v telesu in povečujejo proizvodnjo prebavnih encimov.

Surovi česen je še ena odlična možnost, saj so alicinske spojine, ki jih najdemo v česnu, že od nekdaj veljale za močna protimikrobna sredstva, ki zmanjšujejo vnetje (tudi v jetrih), hkrati pa povečujejo cirkulacijo in poskrbijo za zdrav krvni obtok.

Sadje, bogato z antioksidanti – predvsem borovnice, jagode, maline, robide in avokado.

Surov med je med, ki se ne segreva ali rafinira. Je naravni antibakterijski, protimikrobni in proti glivični izdelek. Pomaga zmanjšati vnetje jeter in odstraniti bakterije, parazite in virusne okužbe.

Zeleni čaj je znan po tem, da vsebuje močne spojine, znane kot katehini, ki delujejo kot antioksidanti v telesu in se borijo proti prostim radikalom v krvi, zmanjšujejo vnetje jeter in zmanjšujejo učinke oksidativnega stresa.

Kokosovo olje je eden najboljših virov srednje-verižnih maščobnih kislin. Kokosovo olje vsebuje koristne zdrave maščobe, vključno z lavrinsko kislino. Maščobne kisline, ki jih najdemo v kokosovem olju, imajo proti glivične, protimikrobne in protivirusne lastnosti, ki pomagajo razstrupljati jetra, zmanjšati željo po nezdravi hrani in imajo pozitiven vpliv na dvig energije.

Zelo pomembno je pravilno pripraviti živila, ki jih uživate, da bi zmanjšali prisotnost toksinov, antinutrientov in rakotvornih snovi, ki poškodujejo jetra. Antinutrienti so vrste naravnih toksinov, ki jih najdemo v živilih, kot so žita, fižol, oreški in semena. Pomagajo rastlinam, da se zaščitijo pred glodavci ali žuželkami, človeško telo pa jih težko prebavi, tako da lahko vplivajo na sposobnost jeter, da absorbira hranila in presnavljajo beljakovine.

Jetra so pod povečanim pritiskom, ko uživate veliko količino antinutrientov iz živil, zato vam svetujem: namočite in kalite zrna, oreške, fižol/stročnice in semena, preden jih zaužijete, da bodo njihove vrednosti toksinov nižje in razpoložljivost hranil višja. Prav tako bodite pozorni na shranjevanje živil in pijače, tako da vam svetujem, v kolikor je le možno, se izogibajte plastičnim posodam, folijam itd.

Kakovost vaše prehrane je zelo pomembna, saj pridelki, ki jih škropimo s kemikalijami, gojene ribe ali meso/perutnina, ki se masovno prodajajo, verjetno vsebujejo večje količine toksinov, ostanke antibiotikov, dodajajo pa jim po vsej verjetnosti tudi sintetične hormone, ki jih morajo potem naša jetra “prečistiti”. Še en pomemben razlog, zakaj dajati poudarek na kakovost hrane je, da bolj zdravo pridelana živila pomenijo več hranil (kot so omega-3 ali antioksidanti) za nas.

UPORABITE DODATKE ZA BOLJŠE DELOVANJE JETER

Mlečni osat

Ste že slišali za mlečni osat? Verjetno ne. Kaj pa, če vam povem, da je drugo ime zanj pegasti badelj? To vam je pa že znano, kajne? Ti zeliščni dodatki pomagajo jetrom pri pravilni presnovi živil, odstraniti odpadke in celo uravnovesiti hormone. Mlečni osat je odličen vir antioksidanta, imenovanega silimarin, ki preprečuje izrabo glutationa v jetrih in se bori tudi proti bolezni jeter.

Sveža bazilika vsebuje eterična olja, ki pomagajo pri boju z bakterijami, težkimi kovinami in celo sevi gliv. Do sedaj je bilo v sveti baziliki identificiranih vsaj šest različnih koristnih eteričnih olj.

Regrat ima naravni diuretični učinek. To pomeni, da pomaga uravnotežiti nivo tekočine in povečuje prizadevanja jeter, da hitro izločijo toksine. Z regratom boste okrepili imunski sistem, pomagali uravnati krvni sladkor in olajšali prebavo.

Z uživanjem artičok si boste pomagali razstrupljati jetra, spodbudili boste izločanje žolča ter s tem preprečili nastanek žolčnih kamnov, odpravili prebavne motnje, kot sta napihnjenost in siljenje na bruhanje, artičoka pa tudi zmanjšuje količino sladkorja in raven trigliceridov v krvi.

Ker jetra shranjujejo in obdelujejo vašo kri, je cirkulacija pomembna za omogočanje čiščenja. Telo lahko postane bolj dovzetno za bolezni, ko kri ne “teče”.

Prehrana, bogata z nezdravimi maščobami in cvrtjem, ter hitra, predelana hrana, polna enostavnih ogljikovih hidratov, preobremeni jetra, kar pripelje do fizičnega, duševnega in čustvenega neravnovesja.

Najslabša živila za jetra so:
– preveč alkohola ali kofeina
– pakirana živila, ki vsebujejo rafinirana rastlinska olja, umetne sestavine, sladila in barvila
– sadje in zelenjava, škropljena s pesticidi in herbicidi (neekološki pridelki)
– tovarniško gojeni živalski proizvodi, ribe, pasterizirani in homogenizirani mlečni izdelki
– sladke pijače in prigrizki
– rafinirana žita

Živila, ki koristijo jetrom, pa so: metin čaj; zelišča, kot so bazilika, majaron, rožmarin, lovor, kurkuma, črni poper, ingver, hren, meta, melisa, korenina angelike, koromač, koper in kumina; kompleksni ogljikovi hidrati, stročnice, žitarice, semena, zelenjava, korenje, vodna kreša, čebula, rdeča pesa, sadje: limete, limone, grenivke.

Živila, ki vam bodo pomagala očistiti jetra, so korenina regrata, prerast, mandarine, oregonski grozdni koren, kamilice, semena pegastega badlja, fižol mungo in njegovi kalčki, zelena solata, kumare, vodna kreša, morske alge, zelena, tofu, proso, gobe, rabarbara, redkvice.

 

Na vsakem koraku slišimo samo za pozitivne učinke razstrupljevalnih diet, zavedajte pa se, da z razstrupljanjem telo samo še dodatno obremenimo, zato posluževanje takšnih metod ni vedno najboljša izbira. Razstrupljanje ni primerno za osebe, ki so kronično zaprte, nosečnice, otroke, starejše, doječe matere, osebe z oslabljenim imunskim sistemom in kroničnimi boleznimi. Tukaj mislim predvsem na hitre metode in diete, ki bi bolezni in slabo počutje lahko samo še dodatno poslabšale.

“Zdrav um, zdravo telo!”