fbpx

NASVETI ZA IZBOLJŠANJE PREBAVE: ODPRAVI ZAPRTJE

Če se Donat in razna druga odvajalna sredstva redno znajdejo na tvojem nakupovalnem seznamu, potem je skrajni čas, da nekaj spremeniš v svojem življenju. Raje, kot, da se soočaš s tem, kako rešiti zaprtje, poskrbi za to, da do njega ne bo prišlo.

Čeprav se ti morda zdi nemogoče, da bi lahko šel na veliko potrebo brez, da bi zjutraj skadil čik in spil kavo, pa je to še kako mogoče. Nenazadnje to uspeva milijonom ljudi po vsem svetu, zakaj ne bi moglo tudi tebi? A moral se boš malo potruditi in v svoje življenje vnesti nekaj dobrih navad, ter se znebiti tistih slabih, ki povzročajo tvoje zaprtje.

ZNEBI SE SLABIH NAVAD

–       Zmanjšaj količino procesirane hrane, ki jo poješ

Tovrstna hrana ne vsebuje veliko oz. sploh ne vsebuje vlaknin. Če poješ veliko količino te hrane, je ravno to lahko razlog za tvoje zaprtje.

–       Ne pij kave ali ostalih pijač, ki vsebujejo kofein skozi ves dan

Kofein je stimulant, ki povzroči lažje odvajanje, saj vzpodbudi gibanje črevesja. Ravno tako, kot ima korist, pa lahko povzroči tudi škodo, saj v primeru, da ne spiješ dovolj, povzroči dehidracijo, ki vodi do zaprtja.

–       Izogibaj se laktozi, a v telo vseeno vnesi mlečne proizvode

Pri ogromno ljudeh lahko laktoza v mlečnih proizvodih povzroči pline in slabo počutje. Izogibaj se mleka bogatega z laktozo, a poskusi v telo vnesti mleko z manj laktoze in maščob, jogurt ali skuto.

–       Izogibaj se alkohola

Tako kot kofein, tudi alkohol povzroči dehidracijo, kar vodi do zaprtja. Zato se ga poskusi čimbolj izogibati. Pa tudi zato, ker se zavedaš, da ni dober za tvoje splošno zdravje in počutje.

slabe-navade-alkohol

V SVOJE ŽIVLJENJE VNESI NOVE DOBRE NAVADE

Mnogokrat do akutnih težav s presnovo pride zato, ker ne pojeste dovolj prave hrane (ali dovolj količine prave hrane), ker ne spijete dovolj vode ali pa se ne gibljete dovolj.

Zato je rešitev preprosta:

–       Več se gibajte

–       Spijte več vode

To, da boste spili tolikšno količino vode, kot je priporočena bo vsekakor pomagalo, da bo vaš kakec mehkejši in, da ga boste lažje izločili.

  • Dodajte vlaknine na vaš jedilnik (ali jih dodajte v obliki prehranskih dopolnil).
  • Jejte veliko sadja – Tako svežega kot tudi suhega. Predvsem sveže sadje je polno vlaknin in velja za pravega rešitelja, ki reši še tako zabetonirano rit. Kar poskusite pojesti suhe slive in na to spiti mlačno vodo, pa boste videli sami.
  • Na jedilnik dodajte veliko zelenjave – Tudi zelenjava je polna vlaknin in vam lahko pomaga preprečiti zaprtje.
  • Začnite jesti žitarice – Žitarice, ki so bogate z vlakninami bodo poskrbele, da boste imeli redno prebavo. Najbolje je uživati ovsene kosmiče za zajtrk, mleto laneno seme, ječmen in žitne pšenične otrobe.
prehranske-vlaknine

VLAKNINE NISO VEDNO REŠITEV

Dodajanje vlaknin pa ni vedno dobra rešitev. Nekateri ljudje imajo to težavo, da ob dodatku vlaknin doživijo še večje zaprtje in napihnjenost. V tem primeru je dobro obiskati zdravnika, saj je težava lahko resna. Lahko gre namreč za eno izmed teh bolezni:

  • Hipertiroidizem

  • Hiperkalciemija

 

Viri: Constipation: 6 Tips to Help You Return to Regular Bowel Movements – Health Essentials from Cleveland Clinic
Diet Dos and Don’ts for Constipation Relief | Everyday Health


[elementor-template id=”3150″