fbpx

NAJBOLJŠI VITAMINI ZA MOŠKE

Velik odstotek moških, ki danes uživajo tisto tipično “zahodno prehrano”, brez sadja in predvsem zelenjave, ne oskrbi telesa z določenimi nujno potrebnimi vitamini. Številne zdravstvene težave in slabo počutje pa so nato povezane s tem primanjkljajem.

V idealnem svetu, kakršnega si zamišljam, bi ljudje uživali le kakovostno ekološko hrano, bogato z vsemi nujno potrebnimi hranili za nas in naše zdravje. Na žalost pa živimo v času, ko je v ponudbi in, roko na srce, vse več povpraševanja le po tisti hrani, ki je industrijsko predelana in osiromašena številnih hranil. Primarnega pomena je predvsem kvantiteta in ne več kvaliteta. Danes je skorajda nemogoče dobiti hrano, ki je bogata z vsemi hranili, in smo vse vitamine, minerale in antioksidante raje zamenjali s pesticidi, konzervansi, ojačevalci okusov, barvili in gensko spremenjenimi organizmi. Te sestavine pa nedvomno naredijo več škode kot koristi, kajne?

Številni ljudje menijo, da je pomanjkanje vitaminov in mineralov v 21. stoletju večinoma težava, s katero se srečujejo le prebivalci tretjega sveta, vendar se na žalost tudi v razvitih državah ljudje kljub ogromnim količinam hrane znajdejo v težavah, ki so povezane s pomanjkanjem vitaminov in drugih zdravju pomembnih hranil. DA, veliko je ljudi, ki so kljub uživanju velikih količin hrane podhranjeni! Vam nekaj ne gre skupaj? Ni logično? Predvsem je v današnjih časih težava telo oskrbeti z mikrohranili in poskrbeti za vnos kakovostnih makrohranil, brez vnosa praznih kalorij! Prazne kalorije nam za nekaj časa sicer dajo energijo in nas nahranijo, dajo občutek sitosti, a kaj ko od teh telo nima skoraj nič, nikakršnih vitalnih hranil, le balast in ogromno snovi, ki preobremenijo organizem in na dolgi rok prinesejo le škodo.

Zato sem tokratni blog namenil predvsem ozaveščanju moških, pri katerih v večini primerov ni težava v količini, temveč v kakovosti zaužitih živil oziroma hrane.

Torej, moški, na katere vitamine morate biti pozorni in poskušati te redno vnašati v organizem?

Velik odstotek moških, ki danes uživajo tisto tipično “zahodno prehrano”, brez sadja in predvsem zelenjave, ne oskrbi telesa z določenimi nujno potrebnimi vitamini. Številne zdravstvene težave in slabo počutje pa so nato povezane s tem primanjkljajem. Moški so, tako kot ženske, enako dovzetni za pomanjkanje vitaminov.

Odpravljanje teh pomanjkljivosti in uživanje večjih količin teh mikrohranil pomagata odpraviti številne simptome in na splošno izboljšati oziroma okrepiti zdravje celotnega organizma. Vse od prirasta mišic in mišične moči, lažje boste izgubljali odvečno maščobo, prav tako se bo popravila prebava, imeli pa boste tudi veliko več energije, boljši spanec ter izboljšano spolnost.

Vsem moškim svetujem: poskrbite predvsem za preventivo. S pravilnim načinom prehranjevanja in pametnim izborom živil se lahko zaščitite pred mnogimi zdravstvenimi nevšečnostmi in tudi večjimi boleznimi, kot so rak prostate ali bolezni debelega in tankega črevesja.

Izjemnega pomena je, da v svoji prehrani dobite čim več najboljših oziroma ključnih vitaminov za moške. Drage dame, nisem pozabil na vas! Prav tako je bistvenega pomena, da nasprotni spol zaužije tiste najpomembnejše vitamine za ženske, o katerih bom pa pisal v enem od naslednjih člankov.

Kazalo

1. VITAMIN D3

2. VITAMIN B12

3. ANTIOKSIDATIVNI VITAMINI (VITAMINI A,C IN E)

4. VITAMIN K 

5. DEJAVNIKI TVEGANJA ZA NASTANEK POMANJKANJA VITAMINOV

V idealnih okoliščinah vitamini v obliki prehranskih dopolnil ne bi bili potrebni, vendar pa hitri zahodni način življenja enostavno onemogoča uživanje živil, bogatih z vsemi hranilnimi snovmi, za optimalno zdravje vsakega moškega. Sicer nisem neki privrženec jemanja prehranskih dodatkov, a če se že odločite za uživanje teh, bodite pozorni na kakovost in ne vnašajte v telo česarkoli. Ne glejte samo na ceno, temveč predvsem na kakovost teh izdelkov.

Izpostavil bom nekaj najpomembnejših vitaminov za moške:

VITAMIN D3 

Pomanjkanje vitamina D je ena najpogostejših pomanjkanj pomembnih mikrohranil pri moških in tudi ženskah. Predvsem bodite pozorni tisti, ki večino svojega časa preživite v zaprtih prostorih.

Moški potrebujejo vitamin D3 za proizvodnjo zadostnih količin testosterona in krepitev kosti, zaščito oziroma zdravje možganov, preprečevanje motenj v razpoloženju in zoper depresijo. Zadostne količine tega vitamina pomagajo tudi pri nadzorovanju ravni holesterola in krvnega pritiska. Vitamin D3 pa vam lahko pomaga tudi pri zmanjševanju vnetij in zadostne količine tega vitamina v organizmu lahko pomagajo preprečiti oziroma zmanjšati možnosti za nastanek srčnega infarkta ali možganske kapi.

Vitamin D3 lahko pridobite iz jedi nekaterih živil, kot so jajca, nekateri mlečni izdelki in celo nekatere gobe, vendar večino našega vitamina D dobimo neposredno z izpostavljenostjo soncu. Poskušajte biti izpostavljeni sončni svetlobi vsaj 15–20 minut dnevno. V hladnejših mesecih ali pa ko enostavno ne preživite dovolj časa na prostem, razmislite o vitaminu D v obliki dopolnila, saj boste tako poskrbeli, da se zaloge tega vitamina v organizmu ne izpraznijo.

VITAMIN B12

Pri mnogih moških se pojavlja pomanjkanje vrednosti vitamina B12 v organizmu. Veliko moških imajo pogosto težave z ustrezno absorpcijo vitamina B12 zaradi jemanja raznih zdravil. Predvsem starejši moški bodite pozorni.

Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči težave z utrujenostjo in težave s centralnim živčnim sistemom. Vitamin B12 se lahko pridobi iz večine živalskih beljakovin, zlasti jagnjetine, govedine in lososa. V kolikor se izogibate uživanju večine ali vseh živalskih izdelkov ali pa redno jemljete katerokoli zdravilo, ki lahko vpiva na absorpcijo tega vitamina, priporočam, da preverite, ali so vaše zaloge tega vitamina napolnjene. O dodajanju vitamina B12 v obliki prehranskega dopolnila razmislite vsi tisti, pri katerih so vrednosti tega vitamina premajhne in tudi vsi tisti, pri katerih so te vrednosti na meji, saj takšne vrednosti tudi predstavljajo tveganje.

ANTIOKSIDATIVNI VITAMINI (VITAMINI A, C IN E)

 Z uživanjem izjemno antioksidativnih živil, kot sta sadje in zelenjava, zlasti pa temnozelena zelenjava (špinača), boste najlažje organizmu priskrbeli zadostno količino zaščitnih antioksidantov, kot so vitamin A, C in E. Te vitamine, ki so topni v maščobah, moramo vnašati v organizem s hrano, saj jih naše telo ni sposobno samo proizvesti.

Največ koristi od teh vitaminov imamo v boju proti oksidativnemu stresu, torej ogromni škodi za naše telo, ki jo povzročajo prosti radikali. Oksidativni stres, ki pospešuje proces staranja in ogroža moške z nastankom raznih težav, kot so rak, izguba vida in bolezni srca. S starostjo so ti antioksidativni vitamini še toliko bolj pomembni, saj pomagajo zaščititi zdrave celice, preprečevati celične mutacije in rast tumorjev. Prav tako lahko pomagajo pri preprečevanju izgube mišic/sarkopenija ter poškodb arterij.

Suha, razdražena koža in težave z vidom (vključno z nočno slepoto ali občutljivost na svetlobo) bi lahko bili znak, da imate v organizmu premajhne vrednosti vitamina A ali vitamina E, medtem ko se pomanjkanje vitamina C lahko pokaže v obliki oslabljenega imunskega sistema, otečenih dlesni in krvavitev iz nosu. Poskrbite za zadosten vnos vitaminov A in C z uživanjem zelenjave in sadja ter oreškov in semen, kot so mandlji in sončnična semena, saj boste imeli veliko koristi od vitamina E –veliko  namreč pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek Alzheimerjeve bolezni, arterioskleroze, poškodb kože in sladkorne bolezni.

VITAMIN K 

Vitamin K je izjemno pomemben za gradnjo in vzdrževanje močnih kosti, strjevanje krvi in preprečevanje nastanka bolezni srca. Pomanjkanje vitamina K je pogostejše pri moških, ki ne uživajo zelenjave ali mlečnih izdelkov, tistih, ki so dalj časa uporabljali antibiotike, in moških, ki trpijo zaradi različnih črevesnih težav, ki vplivajo na absorpcijo.

Vitamin K1 je v razni zeleni zelenjavi, medtem ko je vitamin K2 v mlečnih izdelkih. Najboljši način za preprečevanje pomanjkanja vitamina K je, da uživate veliko različnih vrst zelenjave, vključno z zeleno listnato zelenjavo, brokolijem, priporočam pa tudi uživanje rib in jajc.

Velikokrat se zmanjšajo vrednosti določenega vitamina ali minerala, ne da bi pri tem opazili kakšne znake ali simptome. Včasih pa se ti znaki pojavijo šele, ko je stanje že alarmantno, zato bodite pozorni na številne dejavnike, ki vas lahko do takšnega stanja pripeljejo.

Dejavniki tveganja:
•    uživanje živil, ki so predelana in osiromašena mnogih hranil
•    uživanje premajhnih količin sveže zelenjave in sadja
•    kakovost, svežina živil
•    starost (zaradi bazalnega metabolizma, apetita, zmanjšanim izločanjem želodčne kisline v prebavilih, spremembami regulacije tekočine in elektrolitov ter kroničnih bolezni)
•    zgodovina s pomanjkanjem določenih vitaminov v družini
•    izogibanje večini ali vseh živalskih izdelkov (vegetarijanci ali vegani)
•    alergije na hrano (vpliva na presnovne procese)
•    bolezni, ki vplivajo na absorpcijo hranil v prebavnem traktu
•    jemanje zdravil, ki zavirajo učinke nekaterih vitaminov

Ali je vaša prehrana dovolj za zagotavljanje vseh vitaminov, ki jih potrebujete?
Mogoče da, mogoče ne! Morda že uživate vsa zdrava in dovolj kakovostna živila ter raznovrstno hrano, ki je bogata s temi hranili, vendar včasih tudi to ni dovolj. Vnos oziroma količine vitaminov, ki prispejo v naš organizem, je odvisno od mnogih dejavnikov in tudi tistih zgoraj naštetih.

Predlagam vam, da preverite, če ste se v zgoraj naštetih dejavnikih prepoznali, vrednosti določenih vitaminov v organizmu ali pa enostavno s strokovnjakom analizirate počutje, zdravstveno stanje in simptome, ki jih povzroči pomanjkanje določenih vitaminov, in te začnete (če je nujno oziroma potrebno) uživati tudi v obliki prehranskih dopolnil!

Za konec še zelo pomemben in dragocen nasvet: pri iskanju vitaminskih dodatkov priporočam izbiro fermentiranih izdelkov. Namreč fermentacija bo olajšala absorpcijo hranil, kar pomeni, da boste od vsakega takšnega dodatka dobili več kot pa pri običajnih izdelkih.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem – Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!